Hlavní obsah

Jurečka: Budvar zůstane v rukách státu. Nabídku od konkurence ani nečekám

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Nabídku od konkurence na odkup Budvaru nečekám, říká ministr zemědělství Jurečka. Stejně bychom ho nedali, dodává

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Rozhovor s ministrem zemědělství o budoucnosti Budvaru po rezignaci jeho dlouholetého ředitele Jiřího Bočka.

Článek

Po rezignaci Jiřího Bočka, generálního ředitele národního podniku Budvar, se vyrojily spekulace, zda odchod dlouholetého šéfa nemůže být současně povzbuzením pro ty, kteří se staví za privatizaci světoznámého pivovaru. Ministr zemědělství Marian Jurečka v rozhovoru pro Seznam Zprávy rezolutně popřel, že by prodej Budvaru byl za jeho éry možný.

Co bude s pivovarem dál? Vrací se teď kvůli tomu třeba do hry jeho privatizace?

V žádném případě. Za mého působení na Ministerstvu zemědělství jsem jednoznačně řekl, že tyto kroky nikdy dělat nebudu. Já to považuji za rodinné stříbro, které má obrovský potenciál. Nejde jen o přínos pro státní rozpočet, ale i o podporu domácího zemědělství ve vztahu k tomu, kolik Budvar exportuje. Pokud jde o personální záležitosti, vypíšu řádné výběrové řízení v nejbližších týdnech, takže bude vybrán nový generální ředitel.

Koho byste si tam představoval? Kdo by měl být tím člověkem?

Ideálně bych si představoval člověka typu pana ředitele Bočka. Někoho, kdo rozumí oboru, rozumí samozřejmě manažerským i ekonomickým záležitostem a má progres, má tah na branku.

Spory o značku Budweiser

Budějovický Budvar se dlouhodobě soudí s americkou firmou Anheuser-Busch o značku „BUDWEISER“. V letech 2000 - 2016 bylo ukončeno 197 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 136 případů. Nadnárodní koncern ABI nemůže označení „BUDWEISER“ používat skoro v 70 zemích. Soudní spory o značku probíhají od roku 1907.

Neozvala se konkurenční firma s nějakou nabídkou?

Já to ani nepředpokládám. Pokud sledují mé výroky za poslední tři roky, tak jsou konstantní. My Budvar chceme rozvíjet. Ostatně se to děje. Kapacita se za poslední tři roky zvýšila díky investicím zhruba o třicet procent. V klíčových měsících nestíháme ani poptávku po Budějovickém Budvaru, takže my jdeme tou vlastní cestou a vůbec neuvažujeme o nějaké privatizaci, vstupu na burzu apod.

Podle našich informací byl ředitel Boček také hlavní brzdou smlouvy o rozdělení trhu s konkurenční firmou Anheuser-Busch, která kolem značky Budvar dlouhodobě krouží. Neotvírá se právě pole i pro to, aby se tahle dohoda mohla podepsat, čímž by Budvar ztratil pozici na trhu?

Určitě o tom neuvažujeme. Naopak jsme ve velice výhodné pozici vůči Anheuser-Busch, případně vůči jiným konkurentům, protože Budweiser Budvar je opravdu značka, která je známá. My jsme soudní spor vyhráli už skoro ve 120 zemích, drtivě v těch sporech vedeme. Dneska exportujeme do 82 států na světě, takže my nemáme důvod na té naší strategii nic měnit.

Smlouva o rozdělení trhu

Společnosti Budějovický Budvar a Anheuser-Busch uzavřely v roce 1939 dohodu o rozdělení trhu na americkém kontinentu. Anheuser-Busch díky ní získal výhradní práva na značku Budweiser na sever od Panamy. Příměří však nevydrželo dlouho a s příchodem nových trhů se spory rozpoutaly znovu.

(Zdroj: Ochranné známky v pivovarnictví, Sandra Martinková)

Podle našich informací neměl Budějovický Budvar úplně průhledné financování marketingu. Peníze měly téct netransparentně vybraným lidem. Máte ty informace a budete to třeba nějak řešit?

Nechci hodnotit to, co se dělo, nebo to, co se jen spekuluje, že se dělo, před mým nástupem. Pokud má někdo jakékoliv podezření, tak ať podá podnět. Za poslední skoro tři roky, co působím na rezortu zemědělství, chodívám i na jednání dozorčích rad. Minimálně dvakrát za rok. Zajímám se o to, jakým způsobem to funguje, jakým způsobem funguje marketing, takže teď si troufnu tvrdit, že všechny věci, které nám tam běží, běží transparentně.

Pro Budvar jste se snažil vyjednat výjimku z Registru smluv. Jaký je od léta posun v jednáních, dostane ji?

Opravdu si myslím, že Budvar ten zákon zásadně znevýhodňuje na konkurenčním prostředí. Je nesmysl dávat informace veřejnosti o cenách apod. Teď je potřeba ten zákon dostat do dalšího čtení v Poslanecké sněmovně. My se o to snažíme. Ten problém se týká více rezortů, nejenom Budvaru. Jsou tu signály, že problémy negativních dopadů na rezortní organizace, případně podniky ve vlastnictví státu, tady jsou.

Reklama

Doporučované