Hlavní obsah

Jurečka chtěl na poslední chvíli na kandidátku Čižinského. Ale neuspěl

Foto: Profimedia.cz

Poslanec Jan Čižinský.

Reklama

Jen pár hodin před představením kandidátek chtěl šéf lidovců Marian Jurečka v Praze nominovat bývalého straníka Jana Čižinského. Ale pražští lidovci řekli ne.

Článek

Koalice Spolu v pátek odtajnila své kandidátky pro nadcházející volby. Pražským voličům se v sobotu na společné tiskové konferenci u horní stanice lanovky na Petříně představí jednička Markéta Pekarová Adamová za TOP 09, Jana Černochová z ODS a lidovecký kandidát Tom Philipp.

Jak ale zjistily Seznam Zprávy, na poslední chvíli mohlo být všechno jinak, než jak říká pozvánka na sobotní akci. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na čtvrtek večer svolal vedení pražských lidovců do paláce Charitas. Schůzka byla neformální, mohla ale významně proměnit podobu pražské kandidátky.

Podle spolehlivých zdrojů Seznam Zpráv hlavním bodem jednání bylo na poslední chvíli na kandidátku dostat populárního starostu na Praze 7 a někdejšího lidovce Jana Čižinského. Ten Seznam Zprávám ještě před několika týdny tvrdil, že se chce věnovat Praze, a naznačoval, že kandidovat do Sněmovny letos nehodlá.

„Panu předsedovi jsme řekli, že chápeme, že by rád viděl Jana Čižinského na pražské kandidátce, ale že chceme ctít naše primárky. Několikrát jsme se předtím ptali, jestli chce kandidovat, a on odpovídal, že nechce. Když s tím teď přijde, tak už je pozdě,“ popsala jednání pražských lidoveckých špiček tamní místopředsedkyně Daria Křivánková.

„On řekl, že to chápe a že to tak i přednese na celostátním předsednictvu, co na to ostatní. S tímto jsme se rozešli,“ dodala. Obdobně schůzku popsali i další účastníci.

Lidovcům na společné kandidátce koalice Spolu náleží jen čtyři místa, nejvýše nasazeným je právě lékař Tom Philipp - pětka společné kandidátky. Pražští lidovci si ho zvolili za lídra v široce pojatých primárkách.

Kromě toho - Jan Čižinský má od posledních komunálních voleb vztah s pražskými lidovci eufemisticky řečeno komplikovaný. Členství mu zaniklo poté, co v Praze proti lidovcům postavil vlastní kandidátku Praha Sobě - a uspěl. Později oznámil vznik dalšího politického projektu 3000 statečných, z něj ale tiše sešlo. A nenaplnily se ani spekulace o tom, že spojí síly s Mikulášem Minářem.

Přestože lídři Spolu se v Praze představí už v sobotu, formálně je stále ještě prostor, aby Čižinský letos kandidovat mohl. Kandidátku totiž musí schválit celostátní výbor KDU-ČSL, který se sejde v květnu. A finální podoba kandidátek se podává na Ministerstvo vnitra dokonce až v srpnu.

Lidovci by nebyli jediní, kdo by do krajských nominací v Praze zasáhl z pozice vedení. Pražská TOP 09 původně navrhovala, aby za stranu jako trojka kandidoval radní Prahy 2 Michal Zuna a jako čtyřka starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Výkonný výbor strany ale rozhodl o tom, že Kolář se přesune na vyšší pozici. A to přes odpor někdejšího předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila.

Jak si vede Spolu v předvolebních průzkumech? Podívejte se na volební model Seznam Zpráv:

Reklama

Doporučované