Hlavní obsah

Justice si s Rathem rady neví, ale ČSSD se po letech jeho kliky zbavila

Rathovi spojenci šli z kola ven. „Musím stranu stabilizovat," říká nový šéf Jan Hamáček.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Političtí spojenci ve středočeské sociální demokracii ztratili vliv. Zato v souboji se soudy si David Rath připsal úspěch, když se projednávání jeho korupční kauzy vrátilo na začátek.

Článek

Neúspěch v podzimních krajských volbách paradoxně pomohl středočeské ČSSD zbavit se po letech vlivu spojenců někdejšího hejtmana Davida Ratha. O důležité funkce přišel blízký Rathův spolupracovník a starosta Marek Semerád a „šedá eminence“, poslanec Richard Dolejš.

Oba politici jsou silně spojeni s Rathovou érou a především Semerád má ve straně pověst muže, který se s lékařem souzeným za přijetí úplatku dodnes často radí. Oba si po volbách mysleli na to, že ovládnou vedení středočeské ČSSD. Na víkendové schůzi, kde si Středočeši volili nové krajské vedení i své zástupce v celostátním předsednictvu, ale vše dopadlo jinak.

Richard Dolejš se původně chtěl ucházet o post předsedy krajské organizace – na schůzi však kandidaturu vzdal, protože neměl mezi straníky dostatečnou podporu. Místo něj se předsedou stal šéf Sněmovny Jan Hamáček. Blízkého spojence premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky podpořilo 85 % delegátů.

Touhu změnit vedení buňky vyvolal podle Hamáčka volební neúspěch i rozhádanost strany. „Já se teď budu hlavně snažit stabilizovat naši organizaci, protože parlamentní volby se blíží. Musíme do toho souboje jít jednotní,“ komentoval změny Hamáček.

Dolejš navíc neuspěl ani v obhajobě místa v celostátním předsednictvu strany – výrazně ho předběhla kolínská senátorka Emilie Třísková. „Pro všechny to vlastně bylo překvapení. Pro něj je to velký neúspěch, vždy si dokázal potřebnou podporu najít,“ uvedl zdroj ze sociální demokracie.

Dolejš skutečně hrál ve středních Čechách důležitou roli dlouhá léta, pověst vlivného muže získal už za Stanislava Grosse a jeho síla ve straně začala postupně upadat až poměrně nedávno. Dolejš svoji prohru interpretuje tak, že „státotvorně" ustoupil, aby dál neštěpil stranu. „Nechtěl jsem vést vnitrostranický boj," uvedl Dolejš.

Někdejší pravá ruka Davida Ratha prý neuspěla proto, že prosazovala příliš tvrdý opoziční postoj proti ODS, která je v kraji „stále ovládaná pohrobky bývalého hejtmana Bendla". Nové vedení podle Dolejše prosazuje příliš kompromisní postoj v zájmu možné budoucí koalice. „Uznávám, že můj přístup je momentálně v menšině," dodal Dolejš. Otázky na Davida Ratha nechal bez odpovědi.

Volební recept nového šéfa středočeské ČSSD? Hlavně nevyděsit tradičního voliče:

Video: Lucie Stuchlíková

Starosta městysu Cerhenice Semerád seděl do krajských voleb v předsednictvu středočeské ČSSD a navíc byl volebním manažerem. Po volebním debaklu se pokusil odstranit krajského šéfa a lídra kandidátky Miloše Peteru. Ten ale okamžitou rezignaci odmítl – a kvůli malé podpoře mezi straníky nakonec místo něj skončil sám Semerád.

„Straníky naštvalo, že místo, aby se snažil po volbách vyjednat ČSSD co nejlepší pozici, začal ostřelovat Peteru,“ popsal dění uvnitř buňky další sociální demokrat.

Semeráda nadto jako partnera pro vyjednávání nepřijaly ani možní koaliční partneři – ANO, ODS ani Starostové – takže strana skončila v opozici.

„Ve chvíli, kdy se stal pan Semerád členem vyjednávacího týmu, jednání s ČSSD pro nás skončilo. Je pro nás nepřijatelný, symbol starých pořádků, od kterých se chceme distancovat,“ uvedl lídr kandidátky Starostů Vít Rakušan.

Semerád není ohledně své prohry právě sdílný. Nechce se vyjadřovat ani k novému vedení krajské buňky, ani ke své rezignaci.

O konci Rathových spojenců mluví velmi opatrně i nový šéf Hamáček. Neopomene přitom zdůraznit, že věří svému novému týmu, ve kterém už tito lidé nejsou. „Volby nedopadly podle našich představ a je tedy logické, že Marek Semerád z toho vyvodil politickou zodpovědnost,“ dodal Hamáček.

Reklama

Doporučované