Hlavní obsah

K americko-čínské válce dojde kvůli Tchaj-wanu nebo KLDR, tvrdí slavný americký politolog

Jak pravděpodobné je, že vypukne válka mezi Čínou a USA?Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Když vládnoucí velmoc ztrácela na úkor rostoucí velmoci, v drtivé většině případů to v posledních pěti stech letech vedlo k válce. K takovému střetu podle politologa Grahama Allisona míří i vztahy mezi Pekingem a Washingtonem.

Článek

„Čína se stane velmi pravděpodobně brzy největší ekonomikou světa a překoná Spojené státy. A z historie víme, že když nějaká rostoucí velmoc předstihla tu doposud vládnoucí, tak to ve 12 případech vedlo k válce,” říká v exkluzivním rozhovoru pro pořad Svět bez obalu slavný americký politolog Graham Allison.

Ten mnoho let pracoval jako poradce amerického ministerstva obrany nebo také bývalého amerického viceprezidenta Joe Bidena a nyní působí jako profesor na Harvardské univerzitě.

„Když se podíváme na vývoj, ke kterému dochází teď v Číně, což je nejrychleji rostoucí velmoc, jakou kdy svět viděl, a ve Spojených státech, což je zase největší vládnoucí velmoc, jakou kdy svět měl a hravě překonává i Římskou říši. A když se vrátíme do historie, abychom zjistili, co se stalo, když se rostoucí velmoc dostala do konfliktu s tou vládnoucí, tak k něčemu takovému došlo už 16krát v posledních 500 letech a 12 z těchto střetů skončilo válkou. A když už k něčemu takovému v historii dochází, tak bych si také vsadil, že se to může opakovat,“ tvrdí Allison.

Obavy u amerického politologa nevyvolávají poslední obchodní spory mezi Čínou a USA. Větší riziko je podle něj situace na Korejském poloostrově a také otázka Tchaj-wanu.

„Ohrožení jeho nezávislosti by mohlo vést k válce mezi Amerikou a Čínou, a pak Severní Korea, což by před nedávnem bylo ještě více pravděpodobné, ale stále platí, že je možné, že Severní Korea bude pokračovat v testování jaderných zbraní a to by mohlo vést k americkému útoku a k zahájení druhé korejské války. A když si vzpomeneme na první korejskou válku, tak v ní bojovali a umírali především Číňané a Američané,” tvrdí Allison.

Na celý rozhovor s profesorem Grahamem Allisonem se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované