Hlavní obsah

K Bágráku v Kroměříži povede chodník. Přibudou také parkovací místa

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kroměříž připravuje stavbu chodníků k Hrubému rybníku, který lidé znají spíše pod názvem Bágrák. Chodcům budou sloužit v ulici Na Hrázi, v úseku od křižovatky s Obvodovou ulicí po občerstvení Pohoda.

Článek

Další vzniknou v nyní budovaném biocentru. V okolí Bágráku počítá město i s novými parkovacími místy. V tiskové zprávě to dnes uvedla Šárka Kučerová z kroměřížské radnice.

Bágrák využívají místní k rybolovu a v létě ke koupání, podle místostarostky Daniely Hebnarové (ODS) se jeho okolí v poslední době výrazně mění. „Očekáváme, že lidé budou tuto lokalitu více navštěvovat, budou sem chodit za sportem, zábavou, poučením i odpočinkem. Díky plánovaným chodníkům i parkovacím místům bude lépe a bezpečněji dosažitelná pro pěší, cyklisty i pro motorizované návštěvníky,“ uvedla Hebnarová.

Radnice počítá s výstavbou chodníku u prodejny Kaufland, na ně navazujících mlatových chodníků v okolí rybníka a s vybudováním zpevněné plochy s deseti parkovacími místy. Připravuje i úpravu odstavné plochy poblíž kempu. Město plánuje také opravu železničního přejezdu na blízké trati z Kroměříže do Zborovic.

Podle vedoucí radničního odboru regionálního rozvoje Simony Prečanové se předpokládané náklady pohybují od 9,6 do 12,6 milionu korun, přičemž šest až devět milionů korun z této částky by měla stát právě rekonstrukce přejezdu. „Ta je nutná především z bezpečnostních důvodů,“ řekla Prečanová. Odbor regionálního rozvoje má za úkol zajistit zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení.

Bágrák se nachází ve východní části Kroměříže, asi kilometr od centra města. Nedaleko něj je frekventovaná cyklotrasa podél řeky Moravy. Bágrák lidé využívají k rybolovu a v létě také jako přírodní koupaliště. Nyní tam vzniká biocentrum s naučnou stezkou dlouhou zhruba 1,5 kilometru, jejíž součástí jsou informační tabule, lavičky, lehátka a herní prvky. Podle zástupců radnice bude vhodná pro vycházky, běhání, relaxaci nebo na procházku se psy.

Reklama

Doporučované