Hlavní obsah

K Bombaji míří silný cyklon. Evakuovat museli i nemocné s koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Evakuace nakažených koronavirem z bombajské polní nemocnice.

Reklama

Osmnáctimilionové indické město zažilo škody způsobené cyklonem před více než sto lety. Nyní se na město řítí přes Arabské moře sílící cyklon Nisarga, kvůli němuž opustily své domovy už desítky tisíc lidí.

Článek

Pobřežní Bombaj je během pandemie koronaviru nejvíce postiženým městem v Indii. Lékaři zde registrují více než 40 tisíc nakažených, téměř 1 400 lidí už nemoci covid-19 podlehlo. Asi tisícovku nemocných musely nyní úřady evakuovat, protože se nacházeli v místech, která nejspíš zalije voda. Stěhovat se musela i nedávno postavená polní nemocnice, jež se specializuje právě na koronavirus.

Cyklon Nisarga řádil dnes ráno nad Arabským mořem zhruba 170 kilometrů od Bombaje, každou hodinou se k ní blížil o 13 kilometrů, uvedli indičtí meteorologové. Rychlost větru dosahovala v ranních hodinách 110 kilometrů v hodině. K Bombaji by tak měl cyklon dorazit ve středu odpoledne.

Cyklon Nisarga se blíží k indické Bombaji.Video: AP

Vláda proto vyzvala obyvatele města, aby zabezpečili svá obydlí a připravili si to nejnutnější na evakuaci – dokumenty a další cennosti si měli uložit do vodotěsných kontejnerů. V samotném městě už od úterý silně prší.

Ještě předtím, než dorazí k pevnině, by měl cyklon zesílit na ekvivalent kategorie 1 atlantických hurikánů. Nejvíce postiženy by měly být státy Maháráštra (Bombaj je jeho hlavním městem) a Gudžarát. Intenzivní déšť spojený s prudkým větrem vyvolá nejspíš rozsáhlé záplavy v Bombaji a okolí stejně jako v nedalekých oblastech obou států.

Vláda státu Maháráštra postavila několik provizorních center, kde se v izolaci léčí nakažení koronavirem. „Přístřešky dešti snadno odolají, bojím se ale síly větru, nechci nikoho ohrozit,“ citovala televize CNN šéfa tamní vlády Uddaye Thackeraye. Přestěhovat se tak musela bombajská polní nemocnice Bandra Kurla, která má kapacitu tisíc pacientů.

„Pokud budou nemocnice a kliniky poškozeny cyklonem, město nebude schopné se vypořádat s velkým množstvím případů koronaviru,“ varovala indická pobočka humanitární organizace Save the Children.

Mezi evakuovanými byl i rybář Sunil Dašpandí z okresu Raigad ve státě Maháráštra. Když přišel do provizorního přístřešku, řekli mu, že je kvůli koronaviru nutné dodržovat odstup od dalších osob. To je ale v přeplněném prostoru „takřka nemožné“, postěžoval si. „Když jsme odcházeli z domu, už pršelo. Moře vypadalo divoce a zlověstně,“ citoval ho list The New York Times.

Cyklon Nisarga přichází dva týdny poté, co další cyklon Amphan udeřil na východoindické pobřeží. Na východě země a v sousedním Bangladéši způsobila tato bouře smrt 85 lidí.

Reklama

Doporučované