Hlavní obsah

K čemu Juniorská liga? Nevyplácí se, lepší je dospělý „B“ tým, brojí fotbalová Sigma

Fotbalová juniorská liga funguje už šestým rokem. Přináší někomu něco?Video: David Janeczek

 

Reklama

Projekt Juniorské ligy běží v České republice od podzimu roku 2012. Letos je poprvé rozdělená na českou a moravskou část. Má budoucnost soutěž, kterou ligové týmy nemilují?

Článek

Soutěž je určená primárně pro hráče do jednadvaceti let, ale mohou v ní startovat i starší hráči z ligových kádrů, kteří se vracejí po zranění nebo nejsou dostatečně vytížení.

Jedním z odpůrců Juniorské ligy je Sigma Olomouc, jíž se v minulosti vyplatil více „B“ tým v nižších dospělých soutěžích. Ostatně současné áčko Sigmy táhnou hráči narození roku 1993, kteří vybojovali postup rezervního týmu do Fotbalové národní ligy.

Místopředseda představenstva fotbalové Sparty a zároveň předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda ale potvrdil, že Juniorská liga bude minimálně ještě dva roky fungovat.

Svoboda navíc dodal, že v současnosti není možné, aby měly ligové týmy ve druhé nejvyšší soutěži svůj „B“ tým. A z jeho pohledu je pro mladíky nejlepší, aby hostovali alespoň ve druhé lize.

Zajímavostí je také fakt, že ani nejlepší hráči úvodních tří ročníků Juniorské ligy momentálně nepůsobí v české lize. Navíc věkový průměr fotbalistů v české lize patří mezi nejvyšší v celé Evropě, ale projekt Juniorské ligy ho dosud nesnížil.

Ve videu se podívejte, proč není Juniorská liga podle mládežnického trenéra Sigmy Olomouc Augustina Chromého přínosná.

Reklama

Doporučované