Hlavní obsah

K černému billboardu se nikdo nehlásí. Pokuta za něj hrozí obci

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Jeden z billboardů na pozemcích obce Ostředek. Starosta neví, čí je.

Reklama

Billboardový úkaz u dálnice D1, který popsaly Seznam Zprávy, zaujal Ministerstvo dopravy i pirátského poslance. Obec podle starosty nevěděla, že jsou na jejích pozemcích u dálnice reklamní zařízení.

Článek

Dvoukilometrový úsek na D1 ve směru na Prahu mezi 38. a 36. km působí jako připomínka časů, kdy dálnice lemovaly desítky obřích billboardů.

V několikasetmetrových rozestupech totiž přímo u kraje dálnice stojí rovnou tři reklamní zařízení.

Seznam Zprávy popsaly, že dva ze tří billboardů stojí na pozemku nedaleké obce Ostředek, která ale prý nemá tušení, čí tato reklamní zařízení jsou. Jde o případ, který odhaluje recept, jak dál na reklamě u českých silnic vydělávat.

Podivnou situaci s billboardy začalo řešit i Ministerstvo dopravy a pirátský poslanec Ondřej Polanský.

„Obec Ostředek jsme coby vlastníka nemovitosti vyzvali k tomu, aby nám sdělila jméno vlastníka reklamního zařízení, nicméně odpovědí bylo, že nejenže jméno vlastníka nezná, ale dokonce jí ani není známo, že by se tam reklamní zařízení nacházelo,“ líčí mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka, jak úřad po majiteli pátral.

Žalujte je

Jemelka dodává, že obci hrozí za billboardy pokuta. A to už jen za to, že „trpí“ nelegální reklamní zařízení na svých pozemcích. Podle Ministerstva dopravy jde totiž o přestupek, za který lze uložit pokutu až do výše 200 000 korun.

Podle místopředsedy sněmovního podvýboru pro dopravu Ondřeje Polanského (Piráti) by se obec měla bránit. „V dopise starostovi této obce jsem doporučil podat žalobu pro nedovolené obohacení provozovatelů těchto billboardů,“ řekl Polanský. Věří, že obec půjde příkladem a žalobu podá.

Možnost vymáhat náhradu za obohacování se na obecním pozemku zmiňuje i mluvčí Jemelka. „To je ale možné jen v případě, že obec Ostředek o tom opravdu nic neví, tedy že například nemá uzavřenu smlouvu a nepobírá finanční plnění za pronájem,“ upozorňuje.

Starosta obec Ostředek Marek Škvor Seznam Zprávám řekl, že po majitelích billboardů aktuálně pátrá jeho kolega. „Nic nám z toho neplyne a překvapilo nás, když jsme dostali informaci, že tam máme na pozemku billboardy,“ řekl starosta.

A dodává, že si ani z dřívějška nevybavuje, s kým a jestli vůbec měla obec na provozování billboardů smlouvu.

Podle všeho ale nejde o nový problém. Z leteckých snímků serveru Mapy.cz je patrné, že billboardy na stejném místě stojí minimálně od roku 2003. A také pirátský poslanec upozorňuje, že billboardy na pozemku obce zmapovali už před dvěma lety.

„Celá řada podnikatelů poctivě dodržuje zákony a v případě jejich porušení je přísně sankcionovaná. Ovšem v tomto případě jsou zákony zcela svévolně porušovány a dochází k neoprávněnému obohacení na úkor státu,“ uzavírá Polanský.

Reklama

Doporučované