Hlavní obsah

K ČSSD červený svetr patří. A také Hašek, píše straníkům Hamáček

Foto: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Jan Hamáček v červeném.

Reklama

Sociální demokraté se o víkendu místo v Hradci Králové sejdou na sociální síti Facebook. Předseda Jan Hamáček jim k tomu uprostřed týdne poslal noty.

Článek

Předseda ČSSD Jan Hamáček mobilizuje čtyři měsíce před volbami straníky. Ve středu jim poslal e-mail s pozvánkou na sobotní online konferenci, která má nahradit původní - klasickou prezenční akci v Hradci Králové, již museli sociální demokraté kvůli koronaviru zrušit.

„1. Digitální konference“, jak ji předseda nazval, se bude streamovat na Facebooku, straníci se museli do pátku hlásit do uzavřené skupiny, přes kterou bude vedení Lidového domu s členy komunikovat.

V průvodním dopise Hamáček - podepsaný jako Honza Hamáček - žádá straníky o pomoc v nadcházejících volbách. „Ne jako předseda strany, ale jako jeden z vás. Protože jak říká staré přísloví - v jednotě je síla,“ uvádí.

V dopise se také předseda vrací ke svému červenému svetru, který oblékal v prvních týdnech koronavirové epidemie.

„Hodně mne zaskočilo, že se můj červený svetr stal v době epidemie koronaviru symbolem pracovitosti,“ píše straníkům. „Ale to, že se právě červený svetr stal symbolem jedné ze základních sociálně-demokratických hodnot - totiž, že poctivá práce má smysl, mě potěšilo. A budiž také důkazem, že ČSSD má stále co nabídnout,“ dodal.

Straníkům pak popisuje i to, jak si „červený svetru“ oblékl. „Místo parádění se na tiskové konference jsem dělal vše pro to, aby lidé v první linii měli roušky a stát i v době krize fungoval. Ani na chvíli mě nenapadlo, že bych se před onou konferencí měl převléct. Priority byly jiné. Prostě nebyl čas,“ uvádí.

Jako o „jednom z nás“ pak mluví i o volebním manažerovi Michalu Haškovi, kvůli jehož výběru byl kritizován, protože Hašek v roce 2013 patřil do skupiny straníků, kteří se několik hodin po volbách pokusili na tajné schůzce s prezidentem shodit tehdejšího předsedu Bohuslava Sobotku.

„Michal je zkušený matador. Chápe myšlenky sociální demokracie a umí je prodat,“ vysvětluje Hamáček s tím, že společně s Haškem si uvědomují, že jedním z jejich hlavních úkolů je straníky přesvědčit, že o jejich pomoc stojí.

Že Hamáčkův červený svetr (jeho práce během koronakrize) byla voliči respektována, dokládá mimo jiné nedávný průzkum agentury STEM, podle něhož u dotazovaných zvládl Hamáček koronakrizi lépe než Andrej Babiš.

Průzkum se uskutečnil od 22. května do 1. června, tedy v době, kdy už lidé na veřejnosti odkládali roušky a začínala se rozvolňovat přísná omezení.

Sympatie si šéf sociálních demokratů získal napříč politickým spektrem. „Jan Hamáček je pozitivně hodnocen jak v táboře „vlastních“ příznivců, tak mezi sympatizanty hnutí ANO a KSČM, většinou jeho práci za dobrou považují i příznivci demokratické opozice,” uvádí STEM.

Reklama

Doporučované