Hlavní obsah

K ČSSD se vrací překvapivé jméno. Politik, který dal stranu k soudu

Foto: ČTK, ČTK

Petr Kajnar, bývalý primátor Ostravy, vyhozen z ČSSD. Teď má pomoci s volební resuscitací.

Reklama

aktualizováno •

Na severu Moravy má krajské volby zachránit bývalý ostravský primátor Petr Kajnar, který se před šesti lety s ČSSD rozhádal.

Článek

K sociální demokracii se vrací jméno, které po přelomu století patřilo k pilířům strany – minimálně v ostravském regionu.

Podle zdrojů Seznamu kývl na nabídku vest kandidátku pro krajské volby v Moravskoslezském kraji někdejší dlouholetý primátor Ostravy za ČSSD a stínový ministr průmyslu Petr Kajnar.

Ten se přitom před šesti lety rozešel se sociální demokracií ve zlém po roztržce při sestavování kandidátek před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2013. Jeho nominaci zablokovali straničtí odpůrci z Ostravska a Kajnar následně podal k soudu žádost o předběžné opatření na platnost celé kandidátky. Na to konto byl z ČSSD vyloučen.

„V případě, že bude ostravská ČSSD očištěna, bude Petr Kajnar naším lídrem pro krajské volby,” potvrdil informaci předseda severomoravských sociálních demokratů Tomáš Hanzel.

Nominací Kajnara, kterého Seznam v této věci marně žádal o odpovědi na zaslané dotazy, se zabývalo páteční předsednictvo ČSSD. To jeho kandidaturu podpořilo.

Cesta vedoucí ke Kainarovu návratu, tedy „očištění“, o němž mluví krajský předseda Hanzel, už začala.

V pondělí totiž krajské vedení odsouhlasilo odebrání licence 17 z 26 ostravských organizací, které se celkově dotýká 293 členů z celkových 415. A ačkoliv je hlavním argumentem jejich špatný volební výsledek, jedná se podle informací Seznamu o organizace, kam sahal vliv Kajnarových odpůrců.

Odebrání licencí v pátek potvrdilo i předsednictvo ČSSD. Podle stanov sociální demokracie musejí členové zrušených stranických buněk požádat do tří měsíců o přijetí tam, kam je pošle stranické vedení. Pokud nebudou do zmíněných tří měsíců přijati, v ČSSD končí.

Od Kajnarova návratu si pak vedení krajské ČSSD slibuje hlasy, které jim v krajských volbách příští rok zajistí důstojný volební výsledek.

Kajnar se stal v roce 2006 primátorem Ostravy, kdy kandidátka pod jeho vedením získala 27,6 procenta hlasů. Skončila sice druhá za ODS, ale prvním mužem Ostravy se stal právě lídr ČSSD a ODS získala pozice náměstků.

O čtyři roky později už ČSSD s Kajnarem v čele vyhrála s velkým náskokem s 32,2 procenta hlasů. Po jeho odchodu získala ČSSD 16,2 procenta a v posledních komunálních volbách v roce 2018 dokonce jen 5,5 procenta hlasů.

Pravda je, že v poslední době jsou výsledky ČSSD špatné celostátně, ale i přesto dokážou sociální demokraté na severu Moravy vyhrávat. Například v Karviné v roce 2018 získali 44,1 procenta hlasů, ve Frýdku-Místku vyhráli s 21,9 procenta hlasů.

Reklama

Doporučované