Hlavní obsah

K léčbě COVID-19 se začne používat plazma uzdravených, schválil to SÚKL

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Nyní se pracuje na přípravě přesného postupu, ten by mohl být hotov během týdne.

Článek

Lékaři v Česku by mohli k léčbě nemoci COVID-19 brzy začít používat krevní plazmu od uzdravených. Nyní se pracuje na přípravě přesného postupu. Na tiskové konferenci pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) to dnes řekl vedoucí lékař intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Martin Balík. Metodu už začali využívat například lékaři v Itálii.

„Možnost to je. Budeme na toto téma připravovat protokol (o postupu léčby),“ uvedl Balík. Podotkl, že o léčení plazmou lékaři VFN debatovali ve čtvrtek s kolegy z pražské Ústřední vojenské nemocnice. „Během týdne budeme mít na stole něco, podle čeho budeme postupovat,“ řekl lékař.

Tisková konference pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Video: ČTK, ČTK

Mluvčí SÚKL uvedla, že plazma není lék a jako „transfuzní přípravek“ se registrovat nemusí. Seznam těchto přípravků je ve vyhlášce. Pokud v ní chybí, zařízení jeho užití oznámí ústavu. „Vzhledem k tomu, že se v tomto případě jedná o nový transfuzní přípravek, považuje SÚKL za vhodné, aby vznikl společný metodický pokyn pro zařízení transfuzní služby. Další variantou je doplnění takového přípravku do vyhlášky o krvi,“ uvedla mluvčí. Dodala, že SÚKL návody postupu nedělá a nemění ani předpisy.

Vedle stanovení přesného postupu bude nutné podle Balíka určit, čí plazma by se měla k léčbě využít. „Bude samozřejmě velice důležité, jak odchytit tu správnou kohortu lidí, kteří mají protilátky a budou ochotni je poskytnout,“ dodal Balík.

Agentura APA ve čtvrtek informovala o tom, že v severoitalské Pavii nemocnice léčí pacienty krví vyléčených. Ti si totiž při uzdravování vytvořili v těle protilátky. Oficiální výsledky odborníci zatím nezveřejnili, podle některých jsou příznivé. Metodu vyzkoušeli lékaři v Číně. Skupina čínských zdravotníků z města Wu-chan, odkud se nákaza do světa rozšířila, postup při návštěvě italské nemocnice chválila. Uváděla, že se s dobrými výsledky otestoval na tisících nemocných, psala APA. Krevní plazmu uzdravených chtějí zkoušet také americké nemocnice. Shromažďují ji i vědci v Izraeli.

Balíkův tým ve VFN u jednoho z pacientů použil experimentálně lék remdesivir, který vznikl proti ebole. Brání množení viru v těle. V americké firmě Gilead ho vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. Společnost přestala povolení k pokusné léčbě udělovat, medikament se dá získat jen pro těhotné ženy a děti. V Evropě ho poskytuje sklad ve švýcarské Basileji.

VFN dává pacientům také léky s hydrochlorochinem, který účinkuje proti malárii. I tato látka brání šíření viru v těle. Lékaři také podporují imunitu pacientů a zkoušejí i některá antibiotika. Na vývoji očkování a medikamentů, které by byly přímo proti novému koronaviru, vědci ve světě pracují.

Reklama

Doporučované