Hlavní obsah

K lékaři už nemusíte osobně. Česko má novou aplikaci na telemedicínu

Rozhovor s Jiřím Pecinou, majitelem Meddi app – aplikace na telemedicínu.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Zkušenosti se současnou epidemií potvrzují, že telemedicína – tedy online komunikace mezi lékaři a pacienty – je potřeba. Na českém trhu je už několik dní nová aplikace pro telemedicínu Meddi app.

Článek

Aktualizováno

Do aplikace se už zapojilo přes dva tisíce lékařů napříč obory. Tým Meddi app aplikaci vyvíjel několik let přímo s lékaři, spolupracuje s Mladílékaři.cz a Masarykovým onkologickým ústavem.

S lékaři a pro lékaře

„Vývoj jsme zahájili před čtyřmi lety. V době, kdy nikdo netušil, že může přijít nějaká pandemie, a byla to věc jen z vědecko-fantastických filmů. První rok jsme sbírali zkušenosti od lékařů, spojili jsme se s Mladými lékaři a vyvíjeli vše pro jejich potřeby, ne jako parta ajťáků, která chce vydělat peníze. Tak já teď vnímám spoustu aplikací na trhu. Protože si neumím představit, jak zkrátili procesy z několika let na měsíce,“ popisuje současnou situaci na trhu Jiří Pecina, majitel Meddi app.

O aplikaci

Oficiálně byla uvedena na trh 22. 10. 2020.

Meddi app je určena pro pacienty, Meddi md pro lékaře.

Funguje na telefonu i počítači.

Umožňuje šifrovaný Full HD hovor a chat, nahrát zdravotnickou dokumentaci, objednat návštěvu nebo vyhledat specialistu.

Velkou výhodou, ale zároveň úskalím v telemedicíně je možnost videohovoru. Právě díky tomu může lékař s pacientem daný zdravotní problém velmi dobře řešit. Zároveň je ale třeba nejen takový hovor, ale i data, která jsou v aplikaci sdílena, dobře zabezpečit.

„Před rokem byla komunikace hlavně o tom, že v České republice se takto sofistikovaná telemedicína, která umožňuje elektronizaci zdravotní dokumentace a plně šifrovaný Full HD hovor, v podstatě neprosadí, protože to lékaři nebudou chtít používat a nebudou to hradit pojišťovny. My jsme ale věděli, že když to uděláme pořádně, bude to lékaře bavit. Pravidelně používáme tzv. etické hackery, abychom si ověřili, že naše řešení je bezpečné, a zatím jsme obstáli ve všech testech,“ vysvětluje Pecina.

Právě kvalita videohovoru zapojené lékaře mile překvapila. Nesnížila se ani v době, kdy začali být všichni online a i známé aplikace zprostředkující videohovory měly s přenosem problém. Zabezpečení systému vývojáři řešili i s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost. Už nyní vidí řadu oborů, v nichž může být pro pacienty online hovor s lékaři mnohem lepší volbou než osobní návštěva nebo telefonický hovor.

„Aplikace je určena pro všechny lékaře. Úzce ale spolupracujeme s Masarykovým onkologickým ústavem, jehož jsme oficiálním telemedicínským partnerem. Právě pro specialisty jsme vyvinuli řadu úprav, aby se zvládlo větší množství pacientů, protože jen přes ambulance Masarykova onkologického ústavu prochází každý rok hrozné číslo – více než 200 tisíc pacientů,“ přidává zkušenosti z praxe Jiří Pecina.

Prvky telemedicíny už v ČR máme

V dnešní pandemické době má právě telemedicína své místo. O krok tímto směrem se v minulosti pokoušeli i jiní podnikatelé či zdravotní pojišťovny.

Další české služby na telemedicínu

Lékař online 24/7 (EUC)

Videodoktor.cz

uLékaře.cz

Mujdoktor24

Někteří zdravotníci ale v časech pandemie začali svou komunikaci online řešit sami. Pacienti jim často posílají fotografie nálezů nebo se s nimi spojují přes služby, které jsou dostupné zdarma – například Skype. Tyto služby však nebývají dobře zabezpečené, a je zde tedy mnohem větší riziko krádeže citlivých dat.

Reklama

Doporučované