Hlavní obsah

K miliardovému jmění stačilo Čechovi doslova jen pár kliknutí na internetu

Český sázkař vyhrál 1,4 miliardy korun.

Reklama

Český výherce, který v loterii Eurojackpot v pátek vyhrál 1,411 miliardy korun, nemusel kvůli získání tohoto jmění ani opustit svůj byt. Tiket totiž vyplnil a odeslal on-line prostřednictvím internetového sázení. Je tak historicky největším výhercem, který kdy v Česku sázel přes internet, a druhým největším výhercem celkem.

Článek

Kromě této informace toho zatím o výherci (či výherkyni) na veřejnosti moc známo není. I když se používá označení v mužském rodě, neprozradila zatím sázková kancelář ani zda jde o muže či ženu. Sazka, která Eurojackpot v Česku provozuje, ale už má o šťastlivci kompletní údaje.

„Vsazení on-line je možné pouze po řádné registraci zákazníka, který uvede jméno, příjmení, rodné číslo, e-mail a bankovní spojení, Sazka identitu výherce zná,“ uvedl ředitel komunikace loterijní firmy Václav Friedmann. Není ještě jasné, zda výherce vsadil vlastní čísla nebo náhodný tip. Tak či tak mu více než miliardové jmění přinesla operace, která trvá spíše vteřiny než minuty a obnáší pár kliků myší, případně dotyků na obrazovce telefonu.

Víc bude známo pravděpodobně v pondělí. „Výherce nás už dnes odpoledne kontaktoval a po dohodě s ním budeme v pondělí řešit proces výplaty výhry, do té doby si chce vše rozmyslet a alespoň trochu zpracovat skutečnost, že se stal miliardářem,” dodal Friedmann.

Desetimístnou částku by mohl výherce dostat na účet už do týdne. Nejprve budou do České republiky na bankovní účet Sazky zaslány z konsorcia 18 zemí peníze určené k výplatě výhry. Tento proces trvá zhruba pět dní. Následně se Sazka dohodne s výhercem na termínu převodu peněz a celou částku na jeho účet převede. „Na výplatu výhry máme 60 dní ze zákona, jsme ale připraveni částku alokovat na příslušný účet ihned po dohodě s výhercem,“ dodává Friedmann.

Vzhledem k tomu, že se aktuálně jedná o zdanění výher v loteriích, má výherce štěstí, že nevyhrál až za půl roku. To už by podle vládního návrhu měl platit nový sazbový balíček, který mimo jiné ruší osvobození daně z příjmu u výher nad 100 tisíc korun. Návrh musí ale ještě schválit obě komory parlamentu a podepsat prezident.

Pokud by už platila nová pravidla, získal by výherce ve skutečnosti „pouze“ 1,199 miliardy korun. Zbylých 211 milionů korun by putovalo do státního rozpočtu, coby 15procentní daň z výhry.

Úplně nejvyšší výhru v české historii trefil před čtyřmi roky muž z Pardubicka. Vyhrál tehdy 2,5 miliardy, což je suma, která se stále drží na čele žebříčku nejvyšších výher v mezinárodní loterii Eurojackpot. V této hře sází lidé z 18 evropských zemí.

Výherce aktuálního Eurojackpotu tak drží v českém žebříčku celkově druhé místo.

Reklama

Související témata:
Výherce

Doporučované