Hlavní obsah

K milionům na účtech, autu, luxusním hodinkám ani bytu se za korupci obviněný politik ANO nedostane

Nemovitosti za korupci obviněného bývalého člena hnutí ANO budou dál zajištěny.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vrchní soud zamítl stížnost, kterou podal obviněný exradní Brna-střed Jiří Švachula kvůli zajištění svého majetku.

Článek

Miliony na bankovních účtech, čtyři nemovitosti nebo luxusní hodinky patřící za korupci obviněnému bývalému radnímu Brna-střed za hnutí ANO Jiřímu Švachulovi zůstanou dál pod policejní plombou.

Olomoucký vrchní soud, jak zjistil Seznam z justiční databáze, na konci minulého týdne zamítl tři jeho stížnosti.

V nich si Švachula, který je už přes dva měsíce ve vazbě, stěžoval na to, že mu po obvinění byl jeho majetek zajištěn.

To, že vrchní soud o stížnostech 16. května rozhodl, potvrdil jeho mluvčí Stanislav Cik. Jelikož rozhodnutí nebylo ještě sepsáno a Švachulovi doručeno, nechtěl ale detaily komentovat.

Švachula byl na začátku března obviněn kvůli tomu, že podle policistů bral úplatky v souvislosti s přidělením zakázek radnice Brna-střed.

Ovlivnit měl s dalšími obviněnými, jak uvádí vyšetřovatelé, průběh veřejných soutěží za 180 milionů korun. Jenže takových zakázek mohlo být i více. Některé další v současné době prověřuje policie i kontrolní výbor Brna-střed.

Zastupitelé z kontrolního výboru tvrdí, že Švachulovi lidé mohli ovlivnit projekty za 140 milionů korun, které zatím ve vyšetřování kriminalistů nefigurují.

Policisté si z bytu odnesli luxusní hodinky

Švachulovi policisté po obvinění zajistili jeho majetek. Šlo konkrétně o nemovitosti: byt, garáž, rekreační chatu se zahradou a vinný sklep. Hodnotu tohoto majetku vyšetřovatelé odhadli na částku více než pět milionů korun.

Navíc na čtyřech bankovních účtech Švachuly a jeho matky nechali detektivové zmrazit více než 14 milionů korun. Zdůvodnili to tím, že budou prověřovat, jak tyto peníze získal.

Policisté také zjišťují hodnotu dalšího majetku, který si odnesli ze Švachulova bytu. Konkrétně jde o jedenáct hodinek, například značky Rolex nebo Franck Muller, a psací pero Mont Blanc. Předběžnou hodnotu podle fotek vyšetřovatelé odhadují na více než dva miliony korun.

O policejní razii v Brně. Video: Lukáš Sál

Švachula navíc neuspěl ani se svou další stížností. Brněnský krajský soud zamítl žádost o jeho propuštění z vazby.

Ve stížnosti bývalý radní, kterého vedení hnutí premiéra Andreje Babiše po obvinění z ANO vyloučilo, tvrdil, že nebude ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky nebo že ani nemůže pokračovat v trestné činnosti.

„Již není členem žádné politické strany a ani není nikterak zařazen do struktury Úřadu městské části Brno-střed, neboť na všechny své pozice rezignoval. Těmito skutečnostmi je tak vyloučena obava, že obviněný bude páchat trestnou činnost obdobné povahy, pro kterou je nyní stíhán,“ uvedl Švachula v dokumentu prostřednictvím své advokátky Světlany Žabenské.

Policisté však letos 25. února – pár dní před obviněním – zadokumentovali, že Švachula je připraven v případě problémů odjet do Švýcarska. Z vazby se nedostal podle soudce Miroslava Nováka i proto, že právě nebyli vyslechnuti někteří svědci.

„Jedná se o zástupce celkem 21 obchodních firem, které by obviněný mohl ovlivňovat ve svůj prospěch. Rovněž se jedná o osoby, jež byly dříve podřízené obviněnému Jiřímu Švachulovi, které byly spolupracovníky a podřízenými obviněného na Úřadu městské části Brno-střed,“ uvedl Novák.

Doplnil, že Švachula je navíc v současné době podezřelý z toho, že celou organizovanou skupinu řídil.

Švachulova obhájkyně Světlana Žabenská na dotaz Seznamu nereagovala.

Reklama

Doporučované