Hlavní obsah

K Mosambiku dorazil další silný cyklon. Jen měsíc po devastující bouři Idai

K Mosambiku se blíží další ničivý cyklon, udeřil už na Komorách.Video: David Krkoška, Reuters

 

Reklama

Silná tropická bouře má v pátek dorazit k Mosambiku, který se stále vzpamatovává z ničivého cyklonu Idai, jenž zasáhl oblast minulý měsíc. Místní úřady nyní evakuovaly z regionu nejméně 5 000 lidí. Blížící se cyklon Kenneth v noci na dnešek udeřil na Komorských ostrovech, kde si vyžádal nejméně tři oběti. Poryvy větru dosahovaly podle agentury Reuters rychlosti až 140 kilometrů za hodinu.

Článek

Bouře způsobila výpadky elektřiny na severu největšího z Komorských ostrovů Ngazidja, v metropoli Moroni a na ostrově Nzwani. Vítr poničil také stromy a řadu domů. Uzavřeny dnes zůstaly místní úřady a školy.

Silné přívalové deště, které mohou způsobit povodně, by měly v pátek zasáhnout severní část Mosambiku a jih Tanzanie. Mosambické úřady ve středu varovaly, že kvůli dešti by se mohla vylít voda z koryt pěti řek. Vlny na pobřeží by mohly dosahovat do výšky devíti metrů. V ohrožení života by tak mohlo být 680 000 lidí.

Záchranáři v Mosambiku začali evakuovat místní obyvatele, kteří i přes varování úřadů odmítli opustit své domovy. Do bezpečnějších přístřešků bylo převezeno nejméně 5 000 lidí.

Cyklon Idai, který byl podle OSN nejničivější bouří na jižní polokouli, zasáhl v polovině března kromě Mosambiku také sousední Zimbabwe a Malawi a vyžádal si v regionu více než 1 000 obětí na životech. V Mosambiku zdevastoval především přístav Beira ve střední části země. Kvůli nízko položenému pobřeží patří Mosambik k zemím, které jsou nejvíce ohroženy stoupáním hladin moří a oceánů způsobeným globálním oteplováním.

Reklama

Doporučované