Hlavní obsah

K pacientům bez aprobace. Stovky lékařů z ciziny v Česku působí nelegálně, varuje komora

Péče o pacienty bez aprobace.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stovky nelegálně působících lékařů i obcházení zákonů. Česká lékařská komora tvrdě kritizuje ministerstvo za to, že údajně neřeší problém s působením lékařů ze zemí mimo Evropskou unii v českých nemocnicích. Komoře vadí, že lékaři – nejčastěji z Ukrajiny nebo Běloruska – nemají potřebné zkoušky a že tedy není šance odhalit úroveň jejich lékařského vzdělání.

Článek

Podle České lékařské komory v nemocnicích působí odhadem několik stovek lékařů, kteří nemají potřebné aprobační zkoušky a kteří ohrožují kvalitu zdravotnické péče.

„Nevykonávají žádnou praxi, ale pracují nelegálně. Ministerstvo nám však nechce sdělit, kdo takhle působí a kdo nad nimi drží dohled,“ uvedl pro Seznam.cz předseda České lékařské komory Milan Kubek. Cizinec bez potřebné zkoušky by totiž neměl působit jako samostatný lékař, ale podobně jako medik by měl být pod neustálým dozorem zkušeného lékaře. A to třeba i kvůli jazykové bariéře.

V Česku tvoří lékaři ze třetích zemí zhruba jedno procento z celkem 50 tisíc lékařů. Z nich 145 je tu díky takzvanému projektu Ukrajina. Všichni lékaři z třetích zemí musí podle současné legislativy absolvovat praxi a složit odborné zkoušky v češtině. Úspěšnost zkoušek je 10 až 15 procent.

„Když k nám přijde lékař ze Slovenska, není problém. Když přijede z Polska a naučí se česky, také není problém. Problém je, když lékař z Ukrajiny nebo Běloruska nemá aprobační zkoušky, protože nezjistíme úroveň vzdělání,“ sdělil Kubek.

Ministerstvo zdravotnictví ale tvrdí, že kontroly zaměřené na zaměstnávání lékařů ze třetích zemí provádí. A že zodpovědnost mají i další instituce. Například zdravotní pojišťovny.

„My se snažíme aktuálně kontrolovat nemocnice, zda tomu tak je, či nikoli,“ řekl pro Seznam.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). „Ale není to praxe, která je nelegální,“ doplnil. Ministr zdravotnictví nicméně v rozhovoru přiznal, že v minulosti už došlo k odhalení případů, kdy u lékařů nebyly splněny povinnosti, které platí i v dalších státech Evropské unie.

Podle Kubka jde ze strany ministerstva o zlehčování situace. Hejtmani, ředitelé nemocnic i ministerstvo podle něj tvrdí, že bez této pomoci by mohly nemocnice už dávno zavřít.

Lékaři bez aprobací působí podle České lékařské komory v celé zemi. Nejvíc v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji.

Reklama

Související témata:

Doporučované