Hlavní obsah

K pátrání po posádce hořícího ropného tankeru se přidalo americké námořnictvo. Plavidlu hrozí exploze

Záchranáři stále pátrají po posádce íránského tankeru. Ten je v plamenech a hrozí mu výbuchVideo: AP

 

Reklama

Po 32členné posádce íránského tankeru Sanchi, který se v sobotu ve Východočínském moři srazil s nákladní lodí, stále pátrají námořnické jednotky z několika zemí. Do moře uniklo zatím neupřesněné množství ropného kondenzátu.

Článek

Posádka íránského tankeru Sanchi, který převážel přibližně 136 000 tun ropného kondenzátu, je stále nezvěstná. Po jejích 32 členech pátrají čínské policejní čluny, jihokorejská pobřežní stráž a nově též americké námořnictvo. Posádka čínské nákladní lodi CF Crystal, s níž se tanker srazil, žádné ztráty na životech neutrpěla.

Íránský tanker, který transportoval ropu z Íránu do Jižní Koreje, po sobotní srážce s čínským plavidlem vzplál. Od té doby je stále v plamenech a podle čínských úřadů hrozí výbuchem, jenž by mohl zamořit okolí. Čínská státní televize rovněž zveřejnila záběry hořícího tankeru a obrovských sloupů kouře, které z něj stoupají.

Do moře z tankeru uniklo dosud neupřesněné množství ropného kondenzátu. Ten se výrazně liší od surového oleje, jenž na vodní hladině tvoří černé skvrny. Kondenzát, který má o dost nižší hustotu, je vysoce toxický, výbušný a špatně rozpoznatelný. Nemusí se vyznačovat žádnou barvou ani zápachem. Nehoda tak může vyústit v ekologickou katastrofu, jejíž dosah zatím lze jen odhadovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované