Hlavní obsah

K poctě Jana Palacha vznikl ve Zlíně řetěz ze svíček

Foto: Pexels.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Sedm stovek metrů dlouhý řetěz ze svíček dnes v centru Zlína připomněl 52. výročí úmrtí Jana Palacha. Svíčky v metrových rozestupech lidé poskládali do řady na svahu pod Památníkem Tomáše Bati.

Článek

Happening letos pátým rokem připravila kulturní agentura Živý Zlín, která je organizační složkou města. Opatření proti epidemii koronaviru neumožnila akci uspořádat jako v předchozích letech, pro pořadatele však bylo důležité, aby se i letos uskutečnila.

„Akci jsme vůbec nezveřejňovali, veřejnost jsme na ni vůbec nezvali, ale čekali jsme, že na ni někdo zamíří,“ uvedla vedoucí Živého Zlína Jana Kubáčová. Pořadatelé příchozí upozorňovali na nutnost nošení roušek a udržování rozestupů. Happening je pro některé účastníky již tradicí, každoročně také upoutá pozornost kolemjdoucích.

I přes omezení a nemožnost shromažďování velkého množství lidí chtěli pořadatelé akci uspořádat. „Neváhali jsme, akce má myšlenku, jejím účelem není vytvořit dav, ale jde o to si spíše připomenout dar, který máme, a to je naše svoboda,“ uvedla Kubáčová.

Autorem myšlenky je výtvarník Petr Dosoudil. „Projekt k uctění památky Jana Palacha zrál ve mně několik měsíců. Předně mi celý prostor evokoval Václavské náměstí v Praze svou délkou i šířkou a pak jsem cítil potřebu tuto událost nějakým výrazným způsobem připomenout. Mrzelo mě, že se na takové dějinné okamžiky s poselstvím pomalu zapomíná,“ uvedl Dosoudil.

Akce měla být původně jednorázovým happeningem. „Ale díky ohlasům a zájmu veřejnosti se stala tradicí, jakousi příležitostí k rozjímání nad dneškem i sebou samotným,“ uvedla Kubáčová.

Dvacetiletý student Jan Palach se na pražském Václavském náměstí 16. ledna 1969 na protest proti rezignaci společnosti po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy polil hořlavinou a zapálil, o tři dny později zemřel.

Reklama

Doporučované