Hlavní obsah

K Polsku nemám důvěru, tamní kontrolní systém není dobře nastavený, tvrdí ministr zemědělství Toman

Hostem Večerních zpráv Televize Seznam byl ministr zemědělství Miroslav Toman.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ohrozilo Polsko obyvatele Česka? A mají ještě někdy věřit polským potravinám? Na to jsme se ptali ministra zemědělství Miroslava Tomana, který byl hostem Večerních zpráv Televize Seznam.

Článek

Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) Polsko závadným masem Českou republiku přímo neohrozilo, v budoucnu by ale mohlo. Polská strana podle Tomana nezvládla o celé situaci adekvátně komunikovat. „První sdělení od polského ministra zemědělství bylo, že to závadné maso z jatek vůbec nešlo na export,“ řekl Toman. „Druhé sdělení bylo, že maso putovalo na Slovensko a do Francie, třetí sdělení bylo, že to šlo do celkem šesti zemí, pak do 13 zemí a tak dále,“ dodal. Největší škody tak prý byly napáchány na vzájemné důvěře mezi českou a polskou vládou.

„S polským ministrem Krzysztofem Ardanowským jsem opakovaně hovořil a slíbil mi, že do konce března přijmou opatření legislativní povahy nebo technického charakteru – sledování na jatkách kamerami a podobně. Já jsem mu řekl, že tento vývoj budu velmi pečlivě sledovat,“ řekl ministr Toman v rozhovoru pro Seznam. Důvěru vůči polským inspekčním orgánům prý bude schopen obnovit až ve chvíli, kdy uvidí, že Polsko zmiňovaná opatření skutečně přijalo. „Dnes si tím nejsem jistý,“ přiznal.

Další zásadní problém podle Tomana spočívá v tom, že šlo o černou porážku, která se konala v noci a při které se zneužívalo razítko tamní veterinární správy. „Nikdo tak nevěděl, zda problémové maso obsahovalo antibiotika či nějaké cizorodé látky,“ uvedl ministr s tím, že v této skutečnosti vidí prostor pro to největší potenciální ohrožení.

Toman české spotřebitele vyzval, aby hovězí maso z Polska nekupovali. Dosavadní testy Státní veterinární správy ale ukázaly, že problematické maso nebylo nebezpečné. Nejde tedy ze strany českého ministra zemědělství spíše o obchodní válku? A může dojít k celkovému zastavení dovozu potravin z Polska? Podívejte se na rozhovor.

Reklama

Doporučované