Hlavní obsah

Příště VIP na zápas nepřijdou, říká Tvrdík. A jak to bylo s Prymulou?

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Šéf pražské Slavie Jaroslav Tvrdík v prostřední řadě zcela vpravo má zrovna nasazený respirátor. Fotografové jej ale zachytili i často bez něj.

Reklama

Měli pozvat hasiče, zdravotníky a nabídnout jim to jako odměnu za těžkou práci, kterou vykonávají, říká k čtvrtečnímu fotbalovému utkání, na které se přišla podívat řada VIP, šéf Slavie.

Článek

Fotbalový zápas Evropské ligy, kdy hrála Slavia proti Leicesteru, se stal kvůli účasti VIP hostů celospolečenským tématem.

Účast na fotbalovém utkání už stála post Romana Prymulu, poradce premiéra Andreje Babiše. Ten navrhoval, aby vláda Česko na několik týdnů uzavřela tvrdým lockdownem. O post zástupce hlavní hygieničky přišel také Jan Marounek, šéfem odboru ochrany veřejného zdraví zůstal. Marounek dle svých slov šel na tribunu kontrolovat dodržování opatření.

Podle pražské hygieničky Zdeňky Jágrové se přitom na akci nedodržovaly rozestupy. Šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík si však stojí za tím, že utkání proběhlo v souladu s epidemiologickými opatřeními.

„Pro tento zápas byly ty podmínky zpřísněny, protože na normální zápasy jsou povinné antigenní testy, na tento ale musel mít účastník PCR test a respirátor,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Tvrdík. Ten zároveň řekl, že další zápasy už budou nejspíš bez účasti VIP hostů.

Podle něj nelze říct, jak se na seznam konkrétní hosté včetně Prymuly nebo prezidentského kancléře Vratislava Mynáře dostali.

„Jsou hosté, kteří se ozvou a požádají, zda se mohou jít podívat na zápas. Neumím ale odpovědět, kdo byl na protokolárním seznamu hostů a kdo o tu návštěvu požádal,“ doplňuje.

Proč jste během fotbalového zápasu neměl po celou dobu nasazený respirátor?

Já jsem neměl respirátor jenom velmi krátké chvilky. Můj první problém je, že nosím brýle, mám je na dálku a mám tři a půl dioptrie. Ve chvíli, kdy jsem měl nasazený respirátor v kombinaci s chladným vzduchem, tak se mi místy stávalo, že jsem měl brýle zamlžené a vůbec nic jsem neviděl. Abych mohl zápas sledovat, tak jsem si respirátor chvilkami sundal. když jsem ale opouštěl tribunu a vstupoval jsem do uzavřeného prostoru, respirátor jsem měl vždy. Současně jsem nemoc covid-19 prodělal a mám navíc potvrzení od lékařského výboru UEFA, že momentálně nejsem infekční.

Kdo nastavoval podmínky, za kterých se může utkání konat?

Ty podmínky jsou v zásadě podobně nastavené jako pro ostatní české ligové soutěže, to znamená, že je tady povolení, které vystaví hygienická služba. Pro tento zápas byly ty podmínky zpřísněny, protože na normální zápasy jsou povinné antigenní testy, na tento ale musel mít účastník PCR test a respirátor. A protože organizátorem zápasu nebyla Slavia, ale UEFA, tak jednání probíhalo ve společném týmu Ministerstva zdravotnictví, hygienické služby, UEFA a Slavie.

Kdo přesně s vámi o podmínkách ze strany Ministerstva zdravotnictví vyjednával?

Na to vám nedokážu odpovědět, protože jsem to nevedl já, ale můj podřízený. Ale kdo byl ten partner na straně ministerstva, opravdu nevím. Vím jenom, že to byli představitelé hygienické služby ministerstva.

Byl to Jan Marounek, šéf odboru ochrany veřejného zdraví na Ministerstvu zdravotnictví?

Neumím vám na to odpovědět.

Kdo za ministerstvo výjimku pro tento zápas podepsal? Podle pražské hygieny většinu výjimek podepisoval právě Jan Marounek.

Já se domnívám, že výjimku podepsala hlavní hygienička Jarmila Rážová, nikoliv Jan Marounek, ale zcela jistě na to neumím odpovědět.

Foto: Profimedia.cz

VIP hosté, kteří se fotbalového utkání účastnili. Romana Prymulu a Jana Marounka už účast stála post.

Ve VIP zóně seděla řada veřejně činných osob jako Roman Prymula, Vratislav Mynář nebo Jan Marounek. Jak probíhal výběr a finální seznam hostů?

Seznam hostů se nedělá jednoduchým způsobem. Každý host má nějaký svůj příběh, proč tam byl. A lidé, které jste zmínila, jsou letitými fanoušky Slavie. A Slavii také pomáhají. Jsou to lidé, kteří mají ke Slavii nějaký vztah. Nejedná se o žádné VIP členy. Chtěl bych se ale omluvit veřejnosti, protože jsme měli pozvat hasiče, zdravotníky a nabídnout jim to jako odměnu za těžkou práci, kterou vykonávají.

A k samotnému výběru hostů, náš marketing má seznam hostů, kteří jsou dlouhodobými fanoušky. A právě ty zveme automaticky. Jsou také hosté, kteří se ozvou a požádají, zda se mohou jít podívat na zápas. Neumím ale odpovědět, kdo byl na protokolárním seznamu hostů a kdo o tu návštěvu požádal.

Jak se na seznam hostů dostal bývalý poradce premiéra Roman Prymula? Požádal o účast na fotbale sám, i když ten den volal po tvrdém lockdownu?

Já už se nechci k Romanu Prymulovi vyjadřovat, on si to sám nepřeje. Já za sebe mohu říct, že Roman Prymula nebyl nahodilým návštěvníkem jednoho zápasu. Chodil na zápasy Slavie dlouhodobě. Nechodil jenom na zápasy mezinárodní, ale i na domácí. A opravdu jsme nevěděli, že v průběhu dne došlo k jeho politickému prohlášení o uzavření celé republiky. Navíc měl po celou dobu nasazený respirátor a jeho návštěva byla epidemiologicky v pořádku.

Když se podíváme na fotku, na které jsou někteří členové VIP zóny zachyceni, tak je vidět, že se nedodržovala opatření. Protože lidé, kteří spolu nežijí, měli správně sedět ob jednu sedačku.

Náš marketing, který usazoval hosty, vycházel z pravidla, že za prvé je to otevřený prostor na vzduchu, a za druhé vycházel z principu, že lidé sedí ob sedačku. Pokud jsou však lidé rodinní příslušníci, tak nemusí ob sedačku sedět. Takže za mě byl postup správný.

Proč ale vy sedíte vedle tří pánů?

Já jsem seděl vedle pánů, kteří jsou členové představenstva Slavie, všichni stejně jako já prodělali nemoc covid-19 a všichni máme výjimku z předpisů UEFA.

Během utkání i po jeho skončení ale hosté popíjeli a jedli v prostorách za tribunou. Když tedy účastníci jedli párky a pili limonádu, opatření dodržovali?

Ve chvíli, kdy jíte a pijete, tak logicky roušku mít nemůžete. My musíme navíc vycházet z toho, že nám hygiena nařídila separovaný odchod osob. My jsme vedli přísnou evidenci a ti lidé tak dostali přesný čas, kdy musí přijít na zápas, tak dostali také přesný čas, kdy mají ze zápasu odejít.

Jestli si lidé dají po zápase něco k jídlu a sundají si roušku, tak je to zase otázka, jestli je to nebezpečné. Všichni se totiž ten den odpoledne nechali testovat pomocí PCR testů a byli negativní. Ale chápu, že veřejnost je rozhořčená, a je mi líto, že to společnost naštvalo. My jsme se snažili hledat cestu, financovali jsme to sami a snažili jsme se najít kompromis, aby naši fanoušci nemuseli sedět doma.

I tak ale vaši fanoušci včetně veřejně činných osob nedodržovali podle pražské hygieničky Zdeňky Jágrové rozestupy.

V případě, že pražská hygiena vznese dotazy nebo přijde na jakoukoliv kontrolu, tak v danou chvíli budu určitě všem kontrolním orgánům k dispozici.

Bude se zvaní VIP hostů opakovat i v dalších zápasech, které Slavii čekají?

Myslím si, že včerejší zápas ukázal, že není akceptovatelné, aby se to dělo znovu. Budeme hledat řešení pro všechny naše fanoušky. A do té doby, než se tribuna otevře všem, tak se ukázalo, že to není možné. I když epidemiologicky včerejší utkání bylo dle mého názoru v pořádku.

Reklama

Doporučované