Hlavní obsah

K rouškám z Vietnamu pomohl asistent komunistů. Muž „s telefonem“ na premiéra

Foto: Seznam Zprávy

Tien Tran Manh po boku (vlevo) Vojtěcha Filipa. Snímek je z loňského října z návštěvy Tran Quoc Vuonga, člena politbyra a stálého tajemníka sekretariátu ÚV KS Vietnamu (vpravo vedle Vojtěcha Filipa).

Reklama

Česko přivezlo z Vietnamu pět set tisíc roušek, i když je vývoz tohoto zboží kvůli koronaviru ze země zakázán. Povolení pomohl získat vietnamský poradce, který má blízko k českým komunistům.

Článek

Koncem ledna zavřel Vietnam hranice, školy a další místa, kde by se mohli shlukovat lidé. Kvůli koronaviru zakázal chodit na veřejnosti bez roušek a byl připraven zavřít celé ulice, kde by se nákaza objevila. K přísným opatřením patří také embargo na vývoz strategického zdravotnického materiálu.

A přece se podařilo dostat z Vietnamu do Česka 500 tisíc roušek, jež mezi embargované komodity patří. Česko, respektive Ministerstvo zdravotnictví, za ně zaplatilo 5 korun za kus.

Jak se to Česku (zřejmě jako jediné zemi) podařilo?

Cest k získání embargovaného materiálu ze země, kde moc drží v rukou komunistická strana, bylo více. Od telefonátu Andreje Babiše s vietnamským premiérem, přes lobbing českého komunisty Vojtěcha Filipa u prezidenta Vietnamu či aktivitu velvyslance v Hanoji Vítězslava Grepla.

Avšak k „akci Vietnam“ významně pomohla dosud veřejnosti neznámá postava česko-vietnamských vztahů.

Český velvyslanec v Hanoji Vítězslav Grepl před ambasádou.

Tento muž, Tien Tran Manh, je dlouholetým poradcem Vojtěcha Filipa. Zafungoval jako spojka mezi českým a vietnamským premiérem. Babišovi podle zjištění Seznam Zpráv dokonce při hovoru s vietnamským protějškem asistoval.

Právě Filipův poradce také vytipoval ve Vietnamu společnost, od které si Češi ochranné pomůcky koupí.

„Díky Česku mám vystudovanou školu. Proto se snažím pomáhat jako například s tímto obchodem s rouškami,“ vysvětluje své motivace Tien Tran Manh, který více jak třicet let žije v Česku a hovoří plynně česky, byť s přízvukem.

Přiznává přitom, že mu v „akci roušky“ pomohlo, že jeho přátelé z dětství jsou v současnosti zastoupeni ve vrcholných funkcích vietnamské administrativy.

Zná se tedy i s vietnamským premiérem, byť on sám říká, že jde spíš o vztah pracovní než čistě přátelský. „Párkrát mne požádal, abych pomohl s obchodním vztahem obou zemí,“ řekl Seznam Zprávám.

Foto: Facebook/Vojtěch Filip

Návštěva Vojtěcha Filipa ve Vietnamu v roce 2018. Tien Tran Manh (úplně vlevo).

Tien Tran Manh je kromě toho také poradcem českého velvyslance ve Vietnamu Vítězslava Grepla, který jej oslovil, aby našel ve Vietnamu společnost schopnou roušky dodat. Tienovi s Greplem se pak podařilo dojednat dodávku 10 milionů roušek, ale kvůli tomu, že šlo o embargované zboží dostalo Česko „jen“ zmíněných půl milionu kusů.

Velvyslanec Grepl navrhl českému premiérovi, že by bylo dobré intervenovat přímo u premiéra Nguyen Xuan Phuce, Tien Tran Manh pak pomohl české diplomacii, aby vietnamská strana s rozhovorem premiérů souhlasila.

„Je to mimořádně důležitá osoba, byl koordinátor celé akce,“ komentoval roli svého poradce velvyslanec Grepl. „Má ohromné kontakty do nejvyšších míst,“ dodal.

Tien Tran Manh udržuje kontakty i mezi českými politiky. Kromě spolupráce s Vojtěchem Filipem působí i jako poslanecký asistent dalšího komunistického poslance Daniela Pawlase. Seznámili se prý před rokem během cesty zdravotnického výboru do Vietnamu, který vedl Filip z titulu místopředsedy Sněmovny, a Pawlas byl členem delegace. Jako poslanecký asistent tak má volný přístup do Poslanecké sněmovny.

„Nabídl jsem mu, jestli nechce být mým asistentem, měl jsem volné místo,“ popisuje počátky spolupráce Pawlas, který se vedle zdravotnické agendy ve Sněmovně specializuje i na zahraniční politiku.

S předsedou komunistů Vojtěchem Filipem má Tien Tran Manh nejtrvalejší vazbu. Velmi úzce spolupracují posledních 12 let, i když, jak vietnamský poradce říká, se seznámili o hodně dříve. „Seznámili jsme se, když byl Vojtěch Filip podnikový advokát v Českých Budějovicích. Tam bylo jazykové středisko a já jsem se tam učil česky,“ líčí Tien Tran Manh.

Ten říká, že důvodem, proč se jejich vztahy utužily, byl obchod mezi Českem a Vietnamem. „Po sametové revoluci jsem chtěl dostat české firmy na vietnamský trh,“ popisuje Tien Tran Manh.

Na řadě projektů prý spolupracoval s bývalým ministrem zahraničí Janem Kavanem. „S Janem Kavanem jsme se snažili do Česka dostat vietnamské zdravotní sestry, objížděli jsme jednotlivé kraje,“ vysvětluje. „Z projektu ale nakonec sešlo,“ říká Tien Tran Manh.

Foto: Facebook/Velvyslanectví České republiky v Hanoji

Nakládání ochranných pomůcek.

Kromě lékařských roušek, které zaplatil stát, přivezlo letadlo z Hanoje řádově v jednotkách tisíc i roušky jako dary od česko-vietnamských spolků a fyzických osob. Šlo však o roušky textilní, na které se vývozní embargo nevztahuje, nebo o prototypy mobilních dezinfekčních komor.

Mimořádný let letadla vietnamské společnosti Bamboo Airways s rouškami měl minulý týden i další efekt - kromě 200 Čechů totiž z uzavřené asijské země přivezl dalších zhruba osmdesát pasažérů ze států Evropské unie.

Reklama

Doporučované