Hlavní obsah

K soudu do Číny. V Hongkongu protestovaly desítky tisíc lidí proti novému zákonu

V Hongkongu protestovaly desetitisíce lidí proti návrhu nového nařízení.Video: Eva Soukeníková, Reuters

 

Reklama

Nový zákon by posílal obyvatele Hongkongu k soudu na území pevninské Číny. Protestující se obávají, že pokud se čínské a hongkongské právo propojí, naruší to autonomii, kterou území má.

Článek

Podle organizátorů 130 tisíc, podle policie 22 tisíc – tolik lidí v neděli protestovalo v ulicích Hongkongu proti novému návrhu zákona. Norma by úřadům umožnila vydávat osoby podezřelé ze spáchání trestného činu do Číny. Kritici však poukazují na to, že čínská justice není nezávislá, neodpovídá mezinárodním standardům a politicky pronásleduje jinak smýšlející osoby.

„Jakmile zákon projde, bude úplně jedno, pokud jste náhodný kolemjdoucí nebo cizinec projíždějící Hongkongem, může se stát, že budete odvedeni na území Číny,” okomentoval protesty třiadvacetiletý zaměstnanec banky pro agenturu AP.

„Nejděsivější je, že pevninská Čína může zadržet lidi pomocí tohoto zákona, aniž by spáchali nějaký zločin,” vyjadřuje obavy další z protestujících, pětačtyřicetiletý úředník.

Hongkongská vláda však podle BBC trvá na tom, že nikdo nebude odsouzen neprávem, nebude zaveden trest smrti ani nebude docházet k politickým procesům.

Do ulic vyšli demonstranti se žlutými deštníky, symbolem protestů z roku 2014, známých jako „deštníková revoluce”. Nyní se protestující obávají, že opět přicházejí o svobody, které mají garantovány od roku 1997, kdy Britové vrátili území čínské samosprávě.

Klidný protest byl namířen také proti správkyni Hongkongu Carrie Lamové, kterou obviňují ze zrady hongkongských obyvatel.

Reklama

Doporučované