Hlavní obsah

K soudu s Nečasem dorazil Schwarzenberg. Výpověď trvala jen několik minut

K soudu s Nečasem dorazil Karel Schwarzenberg.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Žalobci předložili v kauze poslaneckých trafik soudu nové dokumenty. Chtějí aby soudkyně připustila jako důkaz tajně pořízené odposlechy.

Článek

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vypovídal před Obvodním soudem pro Prahu 1 v kauze takzvaných poslaneckých trafik. V té je obžalován bývalý premiér Petr Nečas a jeho manželka Jana Nečasová, dříve Nagyová.

Soudní výslech Schwarzenberga trval jen několik minut. Řekl totiž jen to, že se na vyjednávání ve Sněmovně nepodílel, protože měl na starosti zahraničí. Zároveň se podivil, že se na něco takového soud ptá po šesti letech, kdy už si sotva někdo může pamatovat podrobnosti.

V kauze poslaneckých trafik jde o podezření, že byli upláceni tří bývalí poslanci ODS. Ti tehdy nesouhlasili s vládními daňovými reformami. Podle obvinění opustili Sněmovnu (aby jejich náhradníci umožnili reformy schválit) výměnou za lukrativní posty ve státní správě.

Jde o jeden z případů, jehož vyšetřování vedlo v roce 2013 k zásahu na Úřadu vlády a k následnému pádu kabinetu Petra Nečase. Žádná z kauz dosud před soudem pravomocně neskončila.

V tomto konkrétním případě bojují státní zástupci o možnost použít před soudem proti obžalovaným policejní odposlechy.

Soudkyně Helena Králová, která kauzu řeší, je označila za nelegální a odmítla je jako důkaz připustit. Státní zástupci v úterý před soudem řekli, že dodali nové dokumenty potvrzující legálnost odposlechů a navrhli soudu, aby jejich použití znovu zvážil. Soudkyně Helena Králová řekla, že návrhy státních zástupců zváží.

Soud bude v projednávání kauzy pokračovat na konci ledna.

Reklama

Doporučované