Hlavní obsah

K teroristickému útoku se v Londýně přihlásil Islámský stát. Jednou z obětí byl mladý absolvent Cambridge

Foto: ČTK

Islámský stát v Rakce.

Reklama

Teroristická organizace Islámský stát se přihlásila k pátečnímu útoku v Londýně. Terorista předčasně propuštěný z vězení zaútočil nožem na London Bridge v pátek odpoledne. Zranil pět lidí, dva z nich později zemřeli. Jednou z obětí byl i mladý absolvent Cambridgeské univerzity.

Článek

Usman Khan podnikl útok nožem na mostě London Bridge, v jehož blízkosti se předtím účastnil semináře resocializačního programu pro odsouzené, kde byly desítky lidí, včetně studentů a bývalých vězňů.

Jednou z obětí je podle The Times mladý absolvent Cambridgeské univerzity Jack Merritt. Ten se na vytváření programu pro odsouzené sám podílel. Druhou obětí je pak žena. Zbylí zranění mají být mimo ohrožení života.

K útoku se podle BBC přihlásil tzv. Islámský stát. Prostřednictvím své informační agentury Amaq skomírající teroristická organizace uvedla, že útok provedl jeden z jejích bojovníků. Neposkytla však pro toto tvrzení žádné důkazy.

The Times v sobotu napsaly, že útočník byl blízkým přítelem radikálního imáma Anjema Choudaryho.

„Jack byl velmi velkorysý a s každým jednal s respektem a úctou. Miloval svou práci a vždycky se choval férově,” napsal jeho otec na Twitteru.

Merrittovi vzdal hold i rapper Dave, když prohlásil, že Jack zasvětil svůj život pomoci druhým. „Byl neuvěřitelně vtipný a inteligentní. Měl v sobě obrovské množství odhodlání a touhu měnit věci k lepšímu,“ řekl BBC jeden z Merrittových přátel.

Zpřísnit tresty, vyzývá Johnson

Většímu počtu mrtvých zabránilo několik mužů, kteří se na útočníka ozbrojeného dvěma noži vrhli dřív, než dorazila policie. Jejich statečnost ocenila královna Alžběta II., premiér Johnson či londýnský starosta Sadiq Khan.

„V myšlenkách a modlitbách jsme s těmi, již ztratili své milované a které včerejší strašlivé násilí zasáhlo,“ píše v oficiálním vyjádření britská královna.

V reakci na útok britský premiér Johnson vyzval ke zpřísnění trestů.

„Je ve veřejném zájmu zajistit, aby osoby odsouzené za terorismus a závažné trestné činy související s násilím nemohly být propuštěny předčasně,” řekl britský premiér Boris Johnson. Reagoval tak na skutečnost, že útočník odsouzený za terorismus na 16 let, byl po necelých 7 letech propuštěn na podmínku.

„Domnívám se, že praxe automatického předčasného propuštění, kdy se trest zkrátí na polovinu a na svobodu vyjdou i pachatelé závažných a násilných trestných činů, jednoduše nefunguje,” řekl Johnson.

Útočník Usman Khan byl v roce 2012 odsouzený k za plánování bombových útoků, mimo jiné na londýnskou burzu. Podle BBC ho soudce označil za „velmi nebezpečného džihádistu“.

Khanova rodina pochází z Pákistánu, on sám se narodil ve městě Stoke-on-Trent ve středoanglickém hrabství Staffordshire, kde také žil.

Reklama

Doporučované