Hlavní obsah

K testování už nebude potřeba krev, stačí, když se pořádně zpotíte

 

Reklama

Vědci vyvinuli nové flexibilní zařízení podobné náplasti, to umí dodat podrobné informace o zdraví a stavu uživatele.

Článek

Zařízení umí rychle analyzovat klíčové hodnoty, jako jsou laktát (kyselina mléčná), pH nebo hladinu glukózy (glykémie). Uživatel tak zjistí, jestli by měl ve cvičení ještě pokračovat, nebo třeba změnit činnost. Podle profesora Johna Rogerse je pot bohatou chemickou půdou, obsahující řadu důležitých chemických sloučenin s informacemi o zdravotním stavu uživatele. V budoucnu by se tak pacientovi nemusela vůbec odebírat krev.

Tahle tenká, pružná „náplast" měří pár centimetrů v průměru a má integrovanou elektroniku, která nepotřebuje baterie a může se bezdrátově propojit se smartphonem. Na něm pak lze číst přesné výsledky v grafech.

Rogersův tým testoval přístroj na dvou skupinách sportovců. První skupina jezdila na rotopedu a byla kontrolovaná, druhá skupina sportovců jela na kole dlouhou vzdálenost v náročných podmínkách. Zařízení měli sportovci nalepené na ramenech a vědci testovali především přesnost ukazatelů a trvanlivost zařízení. Ti, co jezdili na rotopedu, měli výsledky shodné s měřením přístrojů v laboratoři. U cyklistů, kteří ujeli delší vzdálenost, bylo překvapením, že zařízení zůstalo na svém místě a nepoškodilo se. Naměřené výsledky ale navíc ukázaly kvalitní hodnoty porovnatelné s těmi laboratorními.

Vědci ale přesto doporučují zařízení používat jednorázově a pouze několik hodin. V budoucnu by mohlo pomoct odhalit řadu onemocnění a sledovat stav nemocných.

Reklama

Související témata:
Náplast

Doporučované