Hlavní obsah

K těžbě bitcoinů je ročně potřeba více energie, než spotřebuje běžný evropský stát

Těžba bitcoinů spotřebuje víc energie než třeba celé Irsko.Video: Johana Trešlová

 

Reklama

Nová data ze statistik uvádějí, že při provozování bitcoinové sítě se spotřebuje za rok enormní množství energie. Méně energie spotřebuje Irsko i dalších 19 evropských států.

Článek

Udržování bitcoinové sítě v chodu stojí více energie, než spotřebuje většina vyspělých evropských států. Množství elektřiny, které je třeba pro těžbu bitcoinů, je také zhruba pětkrát vyšší než produkce největší evropské větrné elektrárny.

Podle nejnovějších statistik spotřebují procesy spojené s bitcoinem ročně 30,14 terawatthodiny. Síť potřebuje energii k „těžbě” kryptoměny i k uskutečňování jednotlivých transakcí. Jedna taková transakce využije energii o hodnotě 300 kilowatthodin. To by stačilo k uvaření vody ve 36 000 konvic. Bitcoin spotřebovává takové množství energie od doby, kdy překonal hranici 9 000 dolarů.

Společnost VISA například uvádí, že energie, kterou spotřebuje její americké centrum, se rovná zhruba dvěma procentům toho, co spotřebuje k provozu bitcoin. VISA navíc v USA provede kolem 200 milionů transakcí denně, zatímco těch bitcoinových je pouze 350 tisíc.

Důvodem tak vysoké spotřeby elektřiny je především způsob, jakým se bitcoinová komunita brání proti podvodníkům. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný centralizovaný orgán, který by prováděl dohled nad průběhem transakcí, musí tuto roli zastat „těžaři” samotní. Ti k práci potřebují speciální počítače, které vyžadují velký příkon energie, aby složité transakce dokázaly zpracovat. „Těžaři” za ověřování takových operací dostávají odměnu v podobě bitcoinů. Jakmile roste cena bitcoinu, roste i výše jejich odměny. To ovšem znamená znovu více lidí i více počítačů.

V pondělí se hodnota bitcoinu přiblížila hranici 10 000 dolarů. Jedná se tak už o třetí strmý nárůst hodnoty této digitální měny. Poprvé měna takto rostla nejdříve v roce 2013 a pak i v roce 2014. Růst byl však pokaždé pouze předznamenáním tvrdého pádu.

Reklama

Související témata:

Doporučované