Hlavní obsah

K USA míří další karavana migrantů. Některé se podařilo vrátit domů už v Guatemale

Na hranice USA míří další karavana migrantů.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump se snaží přesvědčit demokraty o nutnosti výstavby zdi na hranicích s Mexikem.

Článek

Do Spojených států míří další karavana migrantů. Několik set lidí z Hondurasu překročilo hranice Guatemaly, další se k nim plánují připojit v dalších středoamerických státech. Dohromady jich je už téměř tisíc, píše agentura Reuters.

Zhruba dvě stě migrantů už legálně překročilo hranice Guatemaly, mezi nimi celé rodiny, včetně malých dětí. Tři sta padesát migrantů na hranicích zatím čeká na pasovou kontrolu, dalších zhruba 150 migrantů guatemalská policie odeslala zpět do vlasti kvůli nesprávným dokumentům.

„Řekli, že kdyby tu byl její otec, tak bychom mohli s karavanou pokračovat dál, bez pasu nás ale nepustí,“ řekla pro Reuters Ana Zunigová, která cestuje s dcerou.

Americký prezident Donald Trump se skrze téma migrantských karavan snaží získat finance pro výstavbu zdi na hranicích Mexika a Spojených států. S tím ale nesouhlasí demokraté, kteří se s Trumpem neshodli na státním rozpočtu, což vyústilo v shutdown, uzavření vlády a většiny úřadů. Demokratům vadila zejména částka vyčleněná na výstavbu zdi, která v přepočtu převyšuje 127 miliard korun. Už téměř tři týdny tak stovky tisíc lidí ve státní sféře nedostávají plat.

Na konci minulého roku Trump migranty označil za nájezdníky a poslal na hranice vojáky. V pondělí Pentagon jejich stavy navýší o dalších 2 350 vojáků, kteří tam setrvají do konce září.

Reklama

Doporučované