Hlavní obsah

Očkování u praktiků vázne. „Cítíme frustraci,“ říkají

Foto: Jan Mihaliček

Podle praktických lékařů se očkování v ordinacích zatím nedaří rozjet kvůli problémům s administrativou i distribucí.

Reklama

Očkování v ordinacích má být jednou z cest, jak v Česku rozjet masivní vakcinaci proti covidu-19, a to hlavně u nejohroženějších. Zatím ale praktici popisují spíše frustraci – váznou dodávky i administrativa.

Článek

Už více než týden mohou praktičtí lékaři zapisovat své pacienty k očkování proti covidu-19 a postupně jim začít vakcíny aplikovat. Dostat vakcínu od svého praktika je pro řadu lidí jedinou možností, jak se k očkování dostat. Zejména pro seniory i vážně chronicky nemocné jde o jednodušší cestu než tu, která vede přes očkovací centrum.

„Jsme rádi, že jsme tu možnost dostali. Bohužel se ale zatím do většiny ordinací praktických lékařů vakcíny ještě nedostaly,“ popsala v pondělí pro Seznam Zprávy všeobecná praktická lékařka z Prahy 6 Ludmila Bezdíčková.

Potenciál praktiků je velký, už dříve upozornili, že zájem očkovat doposud nahlásilo asi 4000 z více než 5000 lékařů. Aniž by se narušil chod ordinace, může se v ní za den naočkovat přibližně 10 lidí. Kdyby přitom byla kapacita praktiků plně využita, mohou naočkovat až 50 tisíc lidí denně, tedy skoro milion měsíčně.

Zatím se ale vše rozbíhá pomalu. Prvním z problémů je obecný nedostatek vakcín – podle původních plánů měla jít vakcína od AstraZeneca zejména praktikům. To se však vzhledem k dodávkám změnilo – záleží tedy na tom, jak se v daném kraji počty vakcín rozdělí. Část jde do očkovacího centra a část do ordinací v daném kraji.

S potížemi se však praktici setkávají už při snaze své pacienty zaregistrovat do centrálního systému.

„Je to hodně komplikované. Praktičtí lékaři momentálně pracují 12 hodin denně a mnozí pracovali i o víkendu. Systém registrací funguje přes Národní zdravotnický systém, což je registr spravovaný ÚZIS. Tam i ve spolupráci s námi vznikal systém, jak pacienty registrovat. Ale má to mnoho much, které se postupně vychytávají za běhu. Nebyl moc čas si to připravit, takže narážíme na spoustu technických problémů,“ přiblížila dále lékařka Bezdíčková.

Frustrace a čekání

Aktuálně největším zdrojem rozladění lékařů je tempo, kterým systém pracuje.

„Systém běží velice pomalu, protože se do něj najednou přihlašují tisíce lékařů a registrují své pacienty k očkování, takže je to přetížené. Dispečink očkování potřebuje získat informaci o tom, koho chceme očkovat, a tudíž musíme tyhle informace do systému dostat. Mnoho praktických lékařů je ale frustrovaných a naštvaných,“ uvádí lékařka.

Problémy s registracemi hlásí i řada jejích kolegů. „Šlo o otrockou práci, velmi administrativně nepřívětivou cestou přes webové rozhraní. Napojení na naše informační systémy v ordinacích začínají být postupně funkční asi od 5. března,“ popsal krajský šéf Sdružení praktických lékařů na Vysočině Tomáš Nosek.

Dodávky mají zpoždění

Lékař potvrzuje, že očkování v ordinacích vázne na administrativě i na dodávkách. „Obecně mám za to, že pokud by se systém distribuce vakcín mezi praktické lékaře podařilo lépe a jednodušeji zorganizovat, zřejmě by v této krizové situaci byli schopni částečně převzít i práci očkovacích center za cenu omezení jiné péče, například posuzování zdravotní způsobilosti pro různé činnosti, a uvolnit tak nemocniční lékaře, kteří tam pracují, pro pomoc v nemocnicích na lůžkách,“ domnívá se lékař.

Praktičtí lékaři na Vysočině měli dostat první dávky pro své pacienty v pátek. Dodávka se ale zpozdila. „Dnes jsme byli informováni, že budou snad zítra či pozítří určitě, ale pouze v množství 11 000 dávek, tedy 11 beden pro 11 ordinací,“ přiblížil dále Nosek. Původně bylo avizováno, že dorazí 14 000 dávek.

Proč dodávky váznou? Důvod může být podobný jako u technologických zádrhelů – vše se řeší narychlo a za běhu.

Zpoždění se nabralo už při výběru hlavního distributora vakcíny AstraZeneca, která je pro praktiky určena. Seznam Zprávy na průtahy několikrát upozornily.

Po průtazích nakonec byla vybrána společnost Alliance Healthcare. Ta se měla distribuce chopit na začátku března. „Ministerstvo zdravotnictví stanoví objem dodávky na jednotlivé kraje. Počet kusů na jednotlivá koncová odběrová místa určují krajští koordinátoři,“ dodává firma na svém webu ke způsobu distribuce.

Jak ale v pátek pro Seznam Zprávy potvrdil středočeský koordinátor Martin Polák, na některých místech distribuce do ordinací přes tohoto hlavního distributora začíná teprve tento týden.

„Závoz vakcíny přímo do ordinací praktických lékařů je plánován na příští týden cestou distributora Aliance Helathcare, kterému byl zaslán seznam prvních 61 praktických lékařů z 330. Všichni, kteří se přihlásili k zájmu o očkování, tedy 330, budou postupně dostávat dodávky vakcíny. Klíčem k rozdělování bude po stabilizaci IT systému počet registrovaných pacientů k očkování,“ uvedl v pátek koordinátor.

Také lékařka Bezdíčková potvrzuje, že v Praze zatím vše probíhalo spíše provizorně přes spolupráci s magistrátem. Doufá, že se očkování podaří brzy ve velkém rozjet. „Podle mě se ty problémy daly čekat. Organizovat něco tak složitého není žádná hračka,“ dodává.

Očkování v Česku

Zdravotníci za sobotu a neděli podali přes 21 000 dávek, což bylo proti předchozímu víkendu asi 3,3krát víc. Od počátku vakcinace koncem loňska bylo zatím využito asi 830 000 dávek, víc než 262 000 lidí dostalo obě potřebné dávky. Podle průzkumu společnosti Median by se nyní nechalo očkovat 64 procent lidí, v únoru to bylo kolem 45 procent.

Reklama

Doporučované