Hlavní obsah

K výkonu funkce jsem způsobilá, Merkelová promluvila o svém zdraví

Foto: Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Angela Merkelová na tiskové konferenci řekla, že rozumí zájmu veřejnosti o její zdravotní stav. Po politické kariéře mě čeká další život a vedla bych ho ráda ve zdraví, řekla německá kancléřka.

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová se cítí být plně zdravotně způsobilá k výkonu své funkce. Uvedla to na dnešní tiskové konferenci, kterou uspořádala krátce před svou letní dovolenou. Merkelovou v minulých týdnech při oficiálních příležitostech několikrát postihl nekontrolovatelný třes. To vyvolalo spekulace o jejím zdravotním stavu. „Můžu tuto funkci vykonávat,“ prohlásila Merkelová. Zájem veřejnosti o její zdraví ale podle svých slov plně chápe.

Německá kancléřka zároveň ujistila, že sama má velký zájem na tom, aby byla zdravá. Znovu přitom zdůraznila, že po konci současného volebního období v roce 2021 už nehodlá kandidovat na politické funkce. „Ale pak doufám, že bude následovat další život. A ten bych ráda vedla ve zdraví,“ dodala.

Pětašedesátiletá Merkelová se v poslední době několikrát potýkala s třesem těla. Minulý týden ji postihl při setkání s finským premiérem Antti Rinnem. Opakovala se tak situace z poloviny června, kdy se kancléřka třásla při vítání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tehdy to vysvětlila tím, že byla dehydrovaná a že jí pomohlo vypít několik sklenic vody. Asi o týden později při jmenování nové ministryně spravedlnosti se ale třes vrátil.

Část některých oficiálních akcí v uplynulých dnech Merkelová absolvovala vsedě. Na dnešní tiskové konferenci působila uvolněně a uvedla, že se cítí dobře.

Reklama

Související témata:

Doporučované