Hlavní obsah

K vysílání přes internet přešla také Univerzita třetího věku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ze svých domovů se v době koronavirových omezení vzdělávají nejen školáci, ale také senioři.

Článek

Více než polovina seniorů přihlášených do kurzů Univerzity třetího věku Mendelovy univerzity v Brně využila možnost přejít na on-line výuku formou živého vysílání, oznámil ČTK mluvčí vysoké školy Filip Vrána.

Univerzita zvažovala různá technická řešení a platformy. „Zásadní pro nás bylo, aby šlo o formu, která bude pro seniory co nejpřístupnější. Nakonec jsme se rozhodli pro živé vysílání přes kanál YouTube. S lektory chodíme přímo do studia, a tak se nám daří produkovat videa v dobré kvalitě, jak po stránce zvuku, tak obrazu,“ uvedla Lenka Kamanová, vedoucí oddělení vzdělávání seniorů.

Univerzita třetího věku vysílá třikrát až čtyřikrát týdně. Vysílání trvá 60 až 90 minut a po ukončení je daná přednáška přístupná ještě týden. „To naši posluchači velmi vítají, protože se na přednášky mohou podívat v čase, který jim nejlépe vyhovuje, a klidně si je pustit i vícekrát. Rekord v počtu zhlédnutí zatím drží přednáška o léčivých, aromatických a kořeninových rostlinách. Připravujeme ještě možnost chatu, kam by senioři psali svoje dotazy a lektor by je zodpovídal,“ uvedla Kamanová.

On-line výuku si chválí i samotní senioři. „Jsem ráda, že nemusím poslouchat jen zprávy o počtu nakažených a úmrtí. Výhodou on-line výuky je, že nikdo neohrožuje mě a ani já nikoho neohrožuji. Můžu se na přednášku podívat v čase, který mně vyhovuje a kolikrát chci. Pokud mně něco není jasné, můžu se vrátit a poslechnout si to ještě jednou. Chybí mi ale kontakt s přednášejícím i s ostatními posluchači,“ popsala Jana Tučková.

Univerzita třetí věku pro seniory připravuje od února 2021 speciální on-line kurzy zaměřené na léčivé rostliny, kvalitu potravin a permakulturní zahradu. „Vzhledem k epidemické situaci je totiž možné, že prezenční výuku nebudeme moct zahájit ani v letním semestru,“ řekla Kamanová. Současná doba je podle ní plná velkých společenských zkoušek a proměn, které se dotknou i vzdělávání seniorů. Neskončí, jen bude jiné.

Reklama

Doporučované