Hlavní obsah

Kabelka za 424 000 korun byla zničena. Majitelka na ni neměla povolení

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

V Austrálii je potřeba mít při přechodu hranic povolení i na převoz kabelky, pokud je vyrobena ze zvířecí kůže. Na to nyní doplatila žena, jejíž taška značky Yves Saint Lauren v hodnotě tisíců dolarů byla zničena.

Článek

Majitelka luxusní kabelky z francouzského butiku se s módním doplňkem nejspíš už nikdy nesetká. Kabelka z krokodýlí kůže v hodnotě 19 000 dolarů (424 232 korun) jí totiž byla zabavena australskými pohraničními silami v australském Perthu.

Žena si kabelku zakoupila ve Francii v obchodu Yves Saint Laurent a bez povolení si ji dovezla domů do Austrálie. Výrobky z kůže aligátorů mohou sice být do země dovezeny, ale člověk na ně musí mít potřebné povolení za 70 australských dolarů.

Podle serveru BBC si sice majitelka od Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin zařídila povolení na export kabelky z Francie, ale už si nevyřídila papíry potřebné k jejímu importu do Austrálie.

Zatímco Australanka přišla o kabelku za tisíce dolarů, která byla celními úředníky zničena, tamní ministerstvo zemědělství, vody a životního prostředí se rozhodlo v případu nepodnikat žádné další kroky. Ministerstvo to označilo za „nákladnou připomínku“ toho, aby lidé žádali o správné dokumenty.

Nejvyšší trest za obchod s volně žijícími a rostoucími druhy v Austrálii je 10 let vězení a pokuta 222 000 dolarů. I když jsou výrobky z kůže aligátora v Austrálii povoleny, jsou přísně regulovány prostřednictvím Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin.

„Všichni si musíme být vědomi toho, co nakupujeme, protože omezení obchodu s živočišnými produkty je zásadní pro dlouhodobé přežití ohrožených druhů,“ řekla australská ministryně životního prostředí Sussan Leyová. Dodala, že vláda pozorně sleduje, co se do země přiváží a odváží, aby odradila a zastavila nelegální obchod s živočichy.

Proti obchodu s divokými zvířaty, jako jsou aligátoři, jejichž kůže je často využívána v oděvnictví, zakročují státy po celém světě. Australská vláda uvedla, že na hranicích usilovně pracuje na odhalování nezákonně dovezených exotických produktů vyrobených z volně žijících živočichů.

Mezi tyto výrobky spadají módní doplňky, kožešiny, suvenýry, preparace a výrobky ze slonoviny. Kritici říkají, že zabíjení těchto druhů je poháněno módním průmyslem.

Reklama

Doporučované