Hlavní obsah

Kajínek v televizi? Vrahy vysílají všude ve světě. Jen tady ho nechají jen tak mluvit, říká Staněk

Seriál o Kajínkovi není dokument, říká Staněk. Chtěli jsme mu dát prostor, oponuje Jákl.Video: Prokop Vodrážka

 

Reklama

Televize Prima už druhý týden vysílá pětidílnou sérii nazvanou Já, Kajínek, která se zabývá pravomocně odsouzeným vrahem Jiřím Kajínkem.

Článek

Oba dva díly měly velkou sledovanost a od televize to byla do určité míry sázka na jistotu. Díla o vrazích, násilnících a kriminálnících jsou v současnosti čím dál populárnější. Příkladem mohou být třeba seriály o jihoamerických drogových mafiánech Pablo Escobarovi a Joaquínu Guzmánovi.

Nejpodobnější je pak příběh nájemného zabijáka Jhona Jaira Velásqueze, který pro Escobara zabil tři sta lidí a nařídil vraždu dalších tří tisíc. Po svém propuštění se stal stejně jako Kajínek celebritou.

Podle televizního experta Luďka Staňka ze Streamu není na vysílání pořadu o odsouzeném vrahovi nic zvláštního. Špatná je podle něj pouze forma, kterou televize zvolila. Problém není to, že se o něm něco vysílá. Problémem je, že tam toho odsouzeného vraha nechají bez jakékoliv korekce vyprávět jeho verzi celého příběhu, říká Staněk.

Producent seriálu Petr Jákl ale tvrdí, že kritika zatím nebyla možná, protože odvysílané díly se zabývaly Kajínkovými vzpomínkami. Konfrontace omilostněného vraha by se podle něj měla objevit v dalších dílech. „Ten prostor, který jsem mu dal, není prostor na jeho obhajobu. Je to prostor na to, abychom se dokázali bavit o tom, jestli Kajínek jako osoba si zaslouží být třeba puštěn,“ říká Jákl.

Pokud by se kolem Kajínka nevytvořil takový fenomén, v životě by se podle Jákla nedostal do hlavního vysílacího času. „A já si myslím, že to je právě ten důvod, proč je důležité toto udělat, aby se možná lidé chytli za hlavu a řekli: Já tady fakt úplně obdivuju někoho, kdo vlastně si to nezaslouží,” dodal.

Na reportáž se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované