Hlavní obsah

Kakao: pro někoho radost, pro jiné tvrdá dřina za méně než dolar na den

Cestovatel a pracovní konzultant Stanislav Komínek o produkci kakaa.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Kakao a čokoládu můžeme potkat snad ve všech druzích potravin. Nejenže můžeme zakoupit přímo kakaový prášek nebo tabulku čokolády, ale přidává se také do jogurtů, nápojů, cereálií nebo i pečiva. Právě v současné době sklizně kakaových bobů vrcholí.

Článek

„Většina kakaa se vypěstuje v západní Africe, asi 70 %. Dva miliony tun pochází čistě jen z Pobřeží Slonoviny, takže 40 % kakaa, které používáme v čokoládách nebo v různých čokoládových müsli, pochází právě z Pobřeží Slonoviny,“ říká cestovatel a pracovní konzultant Stanislav Komínek, který se z Pobřeží Slonoviny před nedávnem vrátil. Kakaový bob roste na stromech, které dorůstají výšky pěti až osmi metrů. Plody kakaovníku svým vzhledem připomínají ragbyové míče, které v sobě po otevření ukrývají kolem třiceti kakaových bobů. „Sklízí se ručně, nejsou na to žádné stoje,“ popisuje sklizeň Komínek. K tomu sběrači používají buď mačety u nižších stromů, nebo kovové háky, kterými dosáhnou i na staré stromy, které dorůstají až k osmi metrům.

Pokud se však domníváte, že po vyloupnutí stačí boby jednoduše namlít na kakaový prášek, tak jak ho známe, tak jste na omylu. Následuje proces fermentace, během kterého boby tři až šest dnů kvasí. „Teprve tím kvašením dostávají boby tu chuť, vůni a hnědou kakaovou barvu,“ pokračuje Komínek. Poté ještě následují dva týdny, které jsou zapotřebí k vyschnutí plodu. Teprve poté se balí do 75kilogramových pytlů, které většinou na lodích putují do celého světa.

Kakao je však také problematickou komoditou, kvůli které řada lidí pracuje v nuzných podmínkách za méně než dolar na den. Kvůli produkci kakaa také trpí životní prostředí. Podrobnosti se dozvíte z úvodního videa.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každé všední ráno od 7:00 na Televizi Seznam. Návod k jejímu naladění naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované