Hlavní obsah

Kalamita v Evropě: Němci lyžovali v ulicích, Francii stihly záplavy

Záběry ze zasněženého Německa, Nizozemska, Británie a zaplavené Francie.Video: AP, Youtube.com

 

Reklama

Počasí v posledních dnech a hodinách přineslo v celé Evropě řadu komplikací i netradičních obrázků. Zatímco v německém Lipsku lidé přímo ve městě běžkovali, na jihozápadě Francie musí opouštět své domovy kvůli záplavám.

Článek

Přívalové deště způsobily největší spoušť ve městě Saintes asi 115 kilometrů severně od Bordeaux. Hladina řeky Charente se tam podle France 24 zvedla blízko k rekordní úrovni 6,2 metru. V několika ulicích města bylo až po pás vody, ve velké části města po kolena. Místní hasiči uvedli, že evakuovat museli stovky lidí.

Velké oblasti mezi Marmande a La Réole jihovýchodně od Bordeaux zalila řeka Garonna. Její vody ustupují, zatímco u řeky Charente se pokles hladiny nečeká dřív než ve středu.

Úplně jinak to mezitím vypadá na severu země, kde meteorologové pro 28 departementů vyhlásili druhý nejvyšší stupeň varování před nízkými teplotami, sněžením a namrzlými silnicemi.

V Paříži se očekávají pětistupňové mrazy a na severovýchodě Francie má být až minus 10 stupňů. V úterý meteorologové v Normandii očekávají vytvoření až 15centimetrové sněhové pokrývky, na Bretaňském poloostrově má nasněžit asi deset centimetrů.

Německo vzpomíná na staré tuhé zimy

Z pondělní rozsáhlé kalamity se dostává i sousední Německo. Meteorologové tam na pondělí předpovídali vydatné sněžení s předpokladem příbytku až 25 cm nového sněhu ve střední a východní části země. Sníh pak působil problémy na silnicích, kde se tvořily několikakilometrové kolony kvůli nehodám a uváznutým kamionům. Nejhorší byla situace v Hesensku, ke komplikacím docházelo i u Norimberku v Bavorsku či u Gery v Durynsku.

Německá verze serveru The Local píše, že takový příval sněhu Němce musel zaskočit, protože z posledních let nic podobného nepamatují. Přinejmenším dvě poslední zimy byly mírné.

Foto: Profimedia.cz

Pondělní snímek z Lipska.

Obrázky běžkařů v centru Lipska vyvolaly i vzpomínky na staré tuhé zimy. Do těch má ale podle meteorologů ta letošní minimálně co do průměrné teploty daleko. Nejstudenější zimu Německo pamatuje z přelomu let 1962 a 1963, kdy mezi prosincem a únorem byla průměrná teplota –5,5 °C. Loňský prosinec v Německu měl průměrnou teplotu 3 °C a leden 0,6 °C.

První sněžná bouře po 11 letech

Sníh působil problémy na silnicích například i v sousedním Polsku a i na západ od Německa v Nizozemsku a Belgii.

V pondělí se kvůli počasí zavřelo i letiště v Eindhovenu a z Amsterdamu se rušily lety. Zavřené musely zůstat i některé nizozemské školy, které se měly po koronavirové přestávce otevřít. Poslední sněhovou bouři Nizozemci podle webu Weer.nl zaznamenali v roce 2010.

Zasněžené Skotsko

Výstraha pro řidiče kvůli silným mrazům pohybujícím se kolem –15 °C a silné sněhové pokrývce platí v mnoha částech Skotska. Podle BBC na tamních silnicích došlo už k mnohým nehodám.

Na úterý meteorologové v centrálním Skotsku předpovídají nasněžení až 20 cm sněhu. Špatně sjízdný je podle BBC i hlavní tah z Glasgow do Edinburghu a narušena je i železniční doprava. V neděli nasněžilo i v některých částech Londýna.

Reklama

Doporučované