Hlavní obsah

Kalašnikov tu koupíte jako čokoládový chlebíček, říká starosta Marseille

Foto: Profimedia.cz

Policie musí vyjíždět k nočním zátahům v jihofrancouzském městě Marseille čím dál častěji.

Reklama

Přestřelky drogových gangů nejsou v metropoli francouzského jihu ničím výjimečným. Oběťmi ale obvykle bývají zkušení kriminálníci, ne děti, jak se stalo ve středu. Ministr vnitra mluví o selhání státu.

Článek

„Selhali jsme všichni. Školství, bezpečnost, fungování státu i samosprávy selhává, když zabijí 14letého chlapce a další 14letý chlapec je zraněn,“ řekl televizi BFM francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin, který vraždu označil za zavrženíhodný čin.

Ke zločinu došlo ve středu večer ve 14. marseilleském obvodu. Policie mluví o dvojici pachatelů na motorce, kteří byli ozbrojeni útočnou puškou typu kalašnikov a stříleli přímo na ulici. Výsledkem je smrt 14letého chlapce a zranění dvou dalších – rovněž 14letý teenager utrpěl zranění nohy, lehce zraněn na hlavě pak byl i osmiletý chlapec. Pachatelé z místa útoku uprchli.

Zatímco mrtvý 14letý chlapec neměl žádné policejní záznamy, jeho stejně starý kolega byl pod dohledem soudce specializujícího se na dětské delikventy. Oba mladíci, kteří pod podmínkou anonymity mluvili s reportéry agentury AFP, sloužili podle obyvatelů čtvrti jako hlídky obchodníků s drogami.

„Oběti jsou čím dál mladší,“ posteskl si pro server France Info Bruno Bartocetti z policejní odborové organizace Unité SPG Police FO. „Mládež se vyvíjí na pozadí narkobyznysu, to je její jediné měřítko,“ řekl a upozornil na fakt, že zraněný osmiletý chlapec se pohyboval na ulici v půl jedenácté večer. Podle televize BFM nicméně dítě sedělo v době zranění v autě se svým otcem a stalo se nejspíš náhodnou obětí.

Podle Bartocettiho nestačí jen zesílit policejní hlídky, což slibuje ministr vnitra. „Populaci musíme podpořit, přítomnost policie je důležitá. Sama o sobě ale nestačí, aby se obchod s drogami vytlačil pryč. To téma je mnohem širší,“ myslí si a mluví o potřebě reformy vzdělávacího systému.

Rozbití drogových sítí a boj proti černému trhu se zbraněmi žádá od státu i marseilleský socialistický starosta Benoît Payan. „Boj proti obchodu se zbraněmi musí být prioritou republiky a francouzského státu. V Marseille si můžete koupit kalašnikov stejně jako čokoládový chlebíček,“ přirovnal dostupnost smrticí zbraně k oblíbené pochoutce ve francouzských pekařstvích.

Zatímco dříve byly hlavním centrem drogového byznysu čtvrti v severní části města, dnes se obchod s narkotiky rozšířil i do jižních čtvrtí. „Novým fenoménem je to, že se zákazníci nepřesouvají za drogami, ale drogové sítě jdou za svými zákazníky,“ vysvětluje policista Bartocetti.

Ve druhém největším francouzském městě – a zvlášť v jeho částech zasažených drogovým byznysem – se přestřelky dějí poměrně často. Podle oficiálních policejních statistik bylo ve městě zavražděno od začátku letošního roku 11 lidí. Jen během uplynulého víkendu byli zastřeleni tři muži, jednotlivé násilné incidenty spolu ale nijak nesouvisely.

Reklama

Doporučované