Hlavní obsah

Kalifornie se chystá na „meteorologickou bombu“, nejhorší sérii bouří za řadu let

Kalifornie se připravuje na bouři desetiletí.

 

Reklama

Jedny z nejsilnějších lijáků za poslední desetiletí by měly podle meteorologů zasáhnout nejlidnatější stát USA. Kalifornie se přitom poslední roky potýkala hlavě se suchem.

Článek

V následujících dnech mají v Kalifornii spadnout podle meteorologů tisíce miliard litrů vody. Tedy takové množství, které by protékalo slavnými Niagarskými vodopády přes 150 dní.

Americký stát, který v posledních letech řešil převážně sucho, se tak připravuje na nejsilnější bouře za poslední desetiletí a rostoucí riziko záplav a dalších potíží.

Silná bouře v pátek místního času zasáhla jižní a centrální část státu. Vichr v nárazech dosahoval 140 kilometrů v hodině, pokácel stovky stromů a desítky sloupů elektrického vedení. Jednoho člověka zabil elektrický proud.

Úřady začaly evakuovat lidi z vytipovaných podhorských oblastí. Zrušené nebo opožděné jsou stovky letů.

„Vypadá to na nejsilnější bouří, která zasáhne jihozápad Kalifornie tuto sezónu,“ varuje tamní národní meteorologický úřad a dodává, že velmi pravděpodobně nepůjde o rekordmana jen tohoto roku, ale že se obyvatelé s podobnými lijáky nesetkali posledních dvacet let.

Současné počasí nad Kalifornií experti označili za „bombogenezi“, jde o intenzivní tropickou cyklónu s velmi nízkým tlakem. Média hovoří o „vodních bombách" nebo „meteorologickém bombardování".

Podle současných informací by bouře neměla zasáhnout severní cíp Kalifornie, kde se nachází poškozená přehrada Oroville.

Vrtulníky pomáhají s kameny a pytli s pískem, aby se Oroville neprotrhla.

Reklama

Související témata:

Doporučované