Hlavní obsah
Online

Již dva lidé uhořeli při kalifornských požárech, některé založil žhář

Kalifornie bojuje s požáry.Video: Nela Vejvodová, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Hoří na severu i jihu Kalifornie, oheň navíc ohrožuje i Yosemitský národní park.

Článek

Lesní požár na severu Kalifornie, který dosud zničil několik desítek domů, už má dvě oběti. Podle místní televize KRCR to oznámili hasiči s tím, že zraněni byli také tři požárníci a neupřesněný počet obyvatel.

Mrtvým je podle mluvčího hasičů Scotta McLeana buldozerista, kterého si místní úřady najaly, aby s pomocí těžké techniky pomohl dostat plameny pod kontrolu. Dodal, že tělo bylo nalezeno ve čtvrtek v noci. Druhou obětí je hasič ze zasaženého města Redding, který bojoval s plameny.

Časosběr: Jak oheň postupuje

Video: Reuters

McLean také prohlásil, že požár v okrese Shasta ničí vše, co se mu dostane do cesty, a že se velice rychle šíří. Zatím zničil desítky domů v obcích Shasta a Keswick a také na západě města Redding, které obývá přes 90 tisíc lidí. Na mnoha místech v zemi panují vysoké, až 40stupňové teploty.

Hoří také na jihu Kalifornie. Požáry z domovů vyhnaly 12 tisíc lidí. Policie zatkla osobu podezřelou z jejich založení.

Hasiči s ohněm bojují v těžko přístupném terénu:

Video: Nela Vejvodová, AP

V blízkosti Yosemitského národního parku bojuje přes tři tisíce hasičů s plameny téměř čtrnáct dní a živel se jim zatím podařil dostat pod kontrolu pouze z pětadvaceti procent. Ve středu byla národní rezervace dokonce částečně kvůli kouři v okolí uzavřena.

Letos požáry ve Spojených státech zničily porosty na 1,4 milionu hektarech, což je víc než průměrný roční údaj. V minulých deseti letech v průměru ohně v USA sežehly 1,2 milionu hektarů za rok.

  • Předpovědi slibují silný vítr a horko

    Kvalita vzduchu se oproti včerejšku zlepšila. Uvnitř by ale stále měli zůstat osoby s respiračními potížemi, děti a starší lidé.

    Severovýchodní vítr může dosánout až 40 km za hodinu. Denní teploty mají podle předpovědí v průměru dosahovat i 40 stupňů.

  • Děti z jednotky intenzivní péče pro novorozence byly evakuovány

    Nejméně pět malých dětí bylo evakuováno z jednotky intenzivní péče pro novorozence v nemocnici Mercy Medical Center. Některé děti byly přemístěny letecky do nemocnice v Sacramentu, další odvezla sanitka. Nemocnici nebyl dán příkaz k evakuaci, v případě malých dětí jde ale o náročný a zdlouhavý proces, proto se lékaři rozhodli neponechat nic náhodě.

  • Oheň přerušil železniční dopravu

    Požár přerušil pravidelnou železniční dopravu mezi Seattlem a Los Angeles. Vlaky budou až do zlepšení podmínek jezdit pouze do Sacramenta a Klamath Falls v Oregonu.

  • Teploty budou po zbytek týdne extrémní

    „Teplé a suché počasí bude přetrvávat po celý zbytek týdne s teplotami nad 37 stupňů Celsia,” uvedli hasiči, kterých se na boji s požárem podílí zhruba 1700.

  • Úřady nařídily evakuaci města Shasta Lake

    Úřady nařídily evakuaci obyvatelům města Shasta Lake, ve kterém žije asi 10.000 lidí, a doporučily ji také obyvatelům západní části Reddingu, který obývá přes 90.000 lidí.

    Zasaženy jsou především obce Shasta Lake a Keswick a také západ města Redding. Požár v regionu dosud zpustošil na 180 kilometrů čtverečních a pod kontrolou je jen zhruba z deseti procent.

  • Dosavadní bilance škod

    Úřady informují, že lesní požár na severu Kalifornie zničil už 65 budov. Dříve se hovořilo o 15. Dalších 55 bylo poškozeno a v ohrožení je asi pět tisíc dalších.

  • Požár se rozrostl o 60 km čtverečních

    Kalifornský úřad pro prevenci lesů a požárů uvedl, že požár zničil už 180 km čtverečních lesů a pod kontrolou je zhruba ze tří procent.

  • Jak se plameny šířily?

    Analytik Steve Bassett zveřejnil na Twitteru mapu, která zobrazuje jak se oheň rozšířoval. Ve středu se nacházel ve světle růžové oblasti a v průběhu 25 hodin se rychle rozrostl o červenou oblast směrem k městu Redding, které je domovem asi 90 tisíc lidí.

  • Lesní požár má druhou oběť

    Kalifornská televizní stanice KRCR-TV informovala o další oběti. Jedná se o hasiče z města Redding, který bojoval s požárem.

  • Před plameny utíkají také volně žijící zvířata

    Oddělení lesního hospodářství upozorňuje, že před plameny prchají také v lesích volně žijící zvířata, která se můžou objevit na pozemcích místních. Proto občanům doporučuje uzavření domácích zvířat na noc do příbytků. Zároveň je žádá, aby na zahrady umístili kbelíky s vodou pro vyčerpaná zvířata přicházející z divočiny.

  • Pohled z vesmíru: Kouř táhnoucí se 270 kilometrů

    Červená místa označují oblasti s aktivním ohněm.

    Foto: NASA

    Požár v blízkosti Yosemitského národního parku.

  • Byla to apokalypsa, uvedl jeden ze svědků

    Svědek z evakuované oblasti Idyllwild se kvůli požáru nemohl vrátit domů a čekal s ostatními evakuovanými na blízké čerpací stanici. Pak se k němu ale oheň začal blížit po dálnici.

    „Všichni jsme utíkali co nejrychleji,“ řekl KNBC-TV. „Byla to apokalypsa.“

  • Příští týden neslibuje zlepšení podmínek

    Teploty se nyní během dne pohybují okolo 30 stupňů a extrémně příznivé podmínky pro vznik požárů dále potrvají. Příští týden se má rtuť teploměru vyšplhat až ke 43 stupňům Celsia. Pro místní deník Redding Record Searchlight to uvedl hlavní náčelník Kalifornského úřadu pro prevenci lesů a požárů Mike Hebrard.

  • Oblak dýmu z plamenů vytvořil vlastní počasí

    Oheň v rezervaci San Bernardino National Forest na jihu Kalifornie vyslal do výšky 15 kilometrů oblak, který byl natolik obrovský, že vytvářel vlastní lokální počasí v podobě blesků. Informovala o tom agentura National Weather Service.

  • Sever Kalifornie zřejmě zapálil zkrat

    Hasiči se domnívají, že velký požár na severu Kalifornie vznikl od elektrického zkratu nebo od vlaku, automobilu či jiného vozidla. Uvedla to agentura Reuters.

    Požár na jihu státu naopak podle všeho úmyslně založil žhář, policie už kvůli tomu zatkla 32letého Brandona McGlovera, ve středu skončil ve vazbě.

  • Neprostupná zeď z plamenů

    Očití svědci, místní obyvatelé, kteří museli před plameny uprchnout, popsali řádění živlu pro televizi KRCR-TV. „Oheň ničí všechno, co mu stojí v cestě. Často to je jako neprostupná zeď z plamenů.“

  • V akci jsou letadla i vrtulníky

    Video: AP

  • Hasiči jsou ve střehu 24 hodin denně

    Hasiči z Kalifornského úřadu pro prevenci lesních požárů jsou v pohotovosti 24 hodin denně, aby byli schopni na nové požáry ihned reagovat. Do služby byli povoláni dodateční hasiči ze zálohy a hasičské vozy.

  • Varování červené vlajky

    Národní meteorologická služba vydala varování červené vlajky, tedy nejvyšší možné. Výstraha se vydává pro povětrnostní podmínky, které mohou vést k extrémnímu chování ohně. Obyvatelé jsou vyzváni k nejvyšší opatrnosti, protože i malá jiskra může způsobit rozsáhlý požár.

  • Policisté hlídkují u opuštěných domů, aby zabránili rabování

    Oblast Shasta Lake severně od města Redding a přilehlé okolí se musí kompletně evakuovat. Úřady už dříve evakuovaly tisíce domácností.

    Šerif místní policie Tom Bosenko uvedl, že do oblastí byly povolány hlídky, aby zabránily rabování opuštěných domů.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy