Hlavní obsah

Kalifornie vyhlásila karanténu. Zůstaňte doma, vyzval Terminátor

Foto: Profimedia.cz

Žena v Kalifornii se na karanténu připravuje nakupováním zásob.

Reklama

Nejlidnatější americký stát vyhlásil v pátek karanténu. Radikální opatření oznámil kalifornský guvernér Gavin Newsom. Guvernér rovněž varoval, že v následujících osmi týdnech by se novým koronavirem mohlo nakazit až 56 procent kalifornské populace, tedy více než 20 milionů lidí.

Článek

Kalifornie se tak stala prvním americkým státem, který přistoupil k celoplošnému omezení pohybu. Stát momentálně eviduje 1 030 nakažených. Nemoci COVID-19 podlehlo na západním pobřeží USA 18 lidí. Nařízení vejde v platnost ve čtvrtek o půlnoci tamního času. Lidé budou moci vycházet pouze na nákup potravin a léků nebo kvůli návštěvě lékaře a úřadů. Zhruba polovina kalifornských občanů už podobná opatření dodržuje, zejména v oblasti kolem San Francisca.

Oznámení přichází den poté, co Gavin Newsom varoval, že v následujících osmi týdnech by se novým koronavirem mohlo v Kalifornii nakazit více než 20 milionů lidí. V nemocnicích podle něj bude potřeba o 19 500 lůžek více, než má stát nyní k dispozici. Obzvlášť těžce postižené bude podle Newsoma druhé největší americké město Los Angeles. Prezidenta Donalda Trumpa proto už guvernér vyzval, aby do losangeleského přístavu vyslal „okamžitě“ armádní nemocniční loď.

K celosvětové výzvě „Zůstaň doma“, kde lidé apelují na ostatní, aby zůstali doma a vyhýbali se sociálním kontaktům, se připojily i známé americké celebrity. Ke svým fanouškům promluvil na Twitteru například „Terminátor“ Arnold Schwarzenegger, bývalý kalifornský guvernér. Schwarzenegger vyzval k dodržování karantény a naslouchání názorů expertů. „Překonáme to společně,“ napsal také na svůj účet.

Reklama

Doporučované