Hlavní obsah

Kalifornie má skoro nejméně nákaz z USA. Některé nemocnice přesto nestíhají

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

V několika kalifornských nemocnicích personál přestal zvládat nápor nakažených covidem-19. Přestože má stát jeden z nejnižších průměrů nových případů na 100 000 obyvatel v celých USA, musela být nasazena i Národní garda.

Článek

V celé Kalifornii podle přehledu statistik deníku The New York Times v průměru přibývá 17 nakažených na 100 000 obyvatel, což je skutečně skoro nejméně v celých Spojených státech. Přesto ale některé okrsky tohoto nejlidnatějšího státu USA zažívají nejhorší vlnu covidu od začátku pandemie, píše The Guardian.

Jde hlavně o zemědělský jih Velkého kalifornského údolí a venkovský sever státu. Počty nakažených tam celostátní průměr přesahují třikrát až čtyřikrát a do nemocnic v okresech Kern a Shasta byly na pomoc povolány i zdravotnické týmy Národní gardy.

„Tato vlna způsobená variantou delta dalece předčila má očekávání. Nemyslela jsem si, že se s něčím takovým budeme potýkat. A obzvlášť ne, když je široce dostupná vakcína,“ řekla Mary Lynn Briggsová, sestra z jednotky intenzivní péče v nemocnici ve městě Bakersfield v okrese Kern. Ona i její kolegové jsou vyčerpaní z neustávajícího nárůstu úmrtí. „Nevím, jestli to vůbec ještě můžu dál dělat,“ povzdechla si podle The Guardian unavená sestra, do jejíž nemocnice přišlo na pomoc 16 mediků Národní gardy.

V okrese Shasta se problém rostoucích čísel nákazy prohlubuje už tak vysokou vytížeností nemocnic kvůli lesním požárům. Ty si vynutily v poslední době evakuaci tisíců lidí včetně zdravotnického personálu.

Napříč severní oblastí i Velkým kalifornským údolím podle The Guardian není výjimkou pokyn pro pohotovostní dispečery, aby neposílali sanitky pro pacienty, dokud nebudou přesvědčeni, že to je nezbytné, s cílem vyhnout se hromadění sanitek před nemocnicemi.

Kalifornie s 59% proočkovaností oběma dávkami je na tom na poměry USA dobře. Průměr všech států činí 56 % a Kalifornie se vejde do první dvacítky nejproočkovanějších států. Právě zmiňované okresy tohoto státu, kde covid-19 nyní řádí nejvíc, jsou ale místa, kde často docházelo k protestům proti koronavirovým opatřením a je tam i vysoká podpora kampaně usilující o sesazení demokratického guvernéra Gavina Newsoma právě kvůli pandemickým restrikcím.

Ruku v ruce s tím jde i nízká proočkovanost. Například zmiňované okresy Kern a Shasta mají podle The New York Times 42% proočkovanost dvěma dávkami vakcíny.

V posledních dnech tak podle The Guardian dochází k situacím, kdy lidé v některých nemocnicích musí na přijetí na jednotku intenzivní péče čekat i několik dní a zdravotnický personál musí dělat někdy i víc 18hodinových směn po sobě.

Problém spočívá i ve špatné dostupnosti zdravotní péče, který v těchto oblastech přetrvává dlouhodobě. Počet lékařů na obyvatele je tam asi poloviční oproti například bohatému regionu Bay Area kolem San Franciska.

Guvernér Newsom mezitím minulý pátek oznámil, že hodlá jako první v celých Spojených státech zavést povinné očkování pro žáky od mateřských po střední školy. Opatření se má týkat jen těch, pro koho jsou vakcíny schválené regulátory, to znamená, že momentálně by mohlo platit pro studenty starší 16 let.

Newsom už kvůli přísným restrikcím a vakcinačním pravidlům v září ustál referendum o odvolání, které vyvolali konzervativci na protest proti povinnosti nosit roušky a nucenému omezování ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované