Hlavní obsah

Kalifornie plánuje referendum Calexit o odtržení od USA

 

Reklama

Vítězství Donalda Trumpa vyvolalo ve dvou státech v Americe, konkrétně v Kalifornii a Oregonu, touhu po osamostatnění.

Článek

Těsně po uveřejnění výsledků prezidentských voleb se ve státech, které hlasovaly pro kandidátku Hillary Clintonovou, zvedla vlna protestů a nepokojů. Proto se v Kalifornii brzy začaly ozývat návrhy na opuštění federace. Co mohlo nejdříve působit jako utopie, dostává nyní s kampaní Yes California reálnější rozměry. Dokonce se ji rozhodl finančně podpořit miliardář Shervin Pishevar.

Překážkou pro iniciátory Calexitu múže být to, že v americké ústavě není nijak ošetřeno odtržení státu. Jsou tam jen pravidla pro přijetí státu do federace. Cestou k referendu o vystoupení ze Spojených států by mohlo být hlasování vyhlášené na základě občanské iniciativy, kterou musí podepsat 400 tisíc lidí. To je podle webových stránek kampaně Yes California v plánu na rok 2018 a samotné referendum o rok později.

„Jako šestá největší ekonomika světa je Kalifornie silnější než Francie s populací větší, než má Polsko. Proto se Kalifornie srovnává a soupeří se zeměmi, ne jen se 49 dalšími státy,” uvádí publikace Yes California's Calexit Blue Book. Ta má být průvodcem k plánovanému referendu.

Iniciativa za osamostatnění státu není letošní. Projekt se původně jmenoval Svobodná Kalifornie, vznikl na začátku roku 2015 v hlavě univerzitního profesora Louise J. Marinelliho. Ten nejprve usiloval o vytvoření „státu ve státě”, ale později se inspiroval Velkou Británií.

Kromě Kalifornie vznikla podobná vlna i ve státě Oregon. Advokátka Jennifer Rollins a publicista Christian Trejbal předložili jménem státu Oregon ministru zahraničních věcí dokument, v němž odůvodňují, proč by měl stát opustit federaci. Ale umí si představit i vznik koalice s dalšími státy, které se cítí ideově vzdálené od zbytku Spojených států.

Reklama

Související témata:

Doporučované