Hlavní obsah

Kalifornie zúčtuje se spalovacím motorem. Po roce 2035 nesmí do prodeje

Foto: Seznam Zprávy

Guvernér Kalifornie zavádí nová pravidla, která mají zlepšit klimatické podmínky.

Reklama

Konec spalovacích motorů. To hlásí území Kalifornie, které od roku 2035 pustí do prodeje jen vozidla, která mají nulové emise.

Článek

Kalifornie pokračuje v boji se stále ničivějšími požáry. V reakci na dlouhodobě přetrvávající problém vydal tamní guvernér Gavin Newsom nový příkaz účinný od roku 2035. Rozhodl se totiž zakázat prodej nových vozidel, která využívají spalovací motor. Jinými slovy, za patnáct let nové auto, které jezdí na benzin nebo naftu v nejlidnatějším státě na západě USA nekoupíte.

Kalifornské vedení bude naopak podporovat prodej automobilů, které za sebou nechávají nulové emise. „Toto je nejúčinnější krok, který náš stát může v boji proti změně klimatu podniknout,“ uvedl guvernér Gavin Newsom na tiskové konferenci.

„Příliš mnoho let jsme dovolili automobilům znečišťovat vzduch, který dýchají naše děti a rodiny,“ pokračoval na sociálních sítích v komentáři.

„Zasloužíte si mít auto, které vašim dětem nezpůsobí astma. Naše auta by neměla zhoršovat požáry ani vytvářet další dny plné kouřového vzduchu. Auta by neměla způsobovat tání ledovců ani zvyšovat hladinu moře, což by ohrozilo naše milované pláže a pobřeží,“ dodal Newsom.

Kdo by se však bál, že počátkem roku 2035 je vstup do státu se spalovacím pohonem zakázán, může se zase uklidnit. Nová pravidla budou totiž platit pouze pro nově vyrobené či prodávané automobily. Vlastnit starší ročník, který na benzin nebo naftu jezdí, tak podle tamních úřadů zůstane legální.

„Zlatý stát“ na západě USA připravuje změny i pro další složky pozemní dopravy. Kalifornská rada bude totiž rovněž pověřena přípravou předpisů, které by do roku 2045 změnily pravidla i pro středně těžká a těžká nákladní vozidla.

Guvernér konstatoval, že doprava představuje zhruba polovinu uhlíkových emisí státu, a odhaduje, že tato nová pravidla je pomohou snížit až o celých 35 procent.

Tento krok je první svého druhu pro Spojené státy vůbec, není to však úplně ojedinělý nápad. Ve světě už podobný přístup před několika lety ohlásilo několik zemí včetně Velké Británie, Německa nebo dokonce Indie. Země přijaly právní předpisy o postupném vyřazování vozidel na spalovací pohon. Limit mají stanoven do roku 2030.

Kromě jiných už v roce 2017 oznámila konec spalovacích motorů i Francie. V návaznosti na to sdělila francouzská společnost PSA Group, která vyrábí automobily značky Peugeot a Citroën, že vládní cíl jde ruku v ruce s jejím záměrem nabízet do roku 2023 elektrické či hybridní verze u 80 procent jejích vozů.

Mluvčí podniku nicméně dodala, že PSA bude v případě budoucího zákazu prodeje benzinových a naftových automobilů ve Francii pokračovat v jejich výrobě pro zahraniční trhy.

Evropské sdružení výrobců automobilů upozorňuje, že elektrické a hybridní motory nejsou jedinou variantou pro budoucnost automobilového průmyslu a že automobilky stále investují do modernizace benzinových a naftových technologií.

„Zlepšování spalovacího motoru a čisté naftové technologie budou i nadále hrát významnou roli ve snižování emisí oxidu uhličitého,“ uvedlo v návaznosti na rozhodnutí francouzské vlády už dříve sdružení výrobců.

Reklama

Doporučované