Hlavní obsah

Kalifornii sužují rychle se šířící požáry, 150 tisíc lidí se musí evakuovat

Evakuace v Kalifornii se týká desetitisíců lidíVideo: AP

 

Reklama

Snaha hasičů dostat oheň pod kontrolu je neúspěšná. Důvodem je silný vítr, který podle předpovědi nemá během středy ustat.

Článek

Kalifornské úřady nařídily v souvislosti s rychle se šířícími požáry povinnou evakuaci více než 150 tisíc lidí. Jeden člověk přišel o život. Popelem lehlo již přibližně 200 budov, z toho nejméně 150 v okrese Ventura, kde shořel i velký apartmánový komplex či psychiatrická léčebna.

Oheň přiměl místní správu uzavřít úřední budovy a školy, uvedl list Los Angeles Times. Kvůli požáru přišlo o dodávky elektřiny přes čtvrt milionu odběratelů.

Stovkám hasičů bojujících s plameny se i kvůli silnému větru zatím nedaří dostat živel pod kontrolu. Předpověď navíc nepočítá s tím, že by se ve středu povětrnostní podmínky nějak zlepšily.

Největší požár zachvátil okres Ventura severozápadně od Los Angeles, kde se oheň od pondělka rozšířil na ploše přes 22 tisíc hektarů a z místa vzniku v horské oblasti dosáhl až k více než deset kilometrů vzdálenému pacifickému pobřeží.

Další požáry se šíří v okolí vnitrozemských měst Santa Clarita a Sylmar severně od největšího kalifornského města. Oheň míří k samotnému městu Ventura, kde žije 100 tisíc obyvatel.

Kalifornie se dosud vzpamatovává z těžkých požárů, které ji kvůli velkým suchům zachvátily již v říjnu. Tehdy zemřelo v severokalifornské vinařské oblasti přes 40 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované