Hlavní obsah

Největší strom světa ohrožuje požár. Kalifornští hasiči balí sekvoje do fólií

Srpnový požár v oblasti amerického národního sekvojového lesa. V současné době požáry ohrožují vzácné sekvojové stromy.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Největší stromy na světě jsou v nebezpečí. Kalifornské požáry silně zasáhly světoznámý Národní park Sequoia. Hasiči se obávají, že se oheň brzy dostane k těm nejvzácnějším sekvojím. Zabalují je do ohnivzdorných přikrývek.

Článek

Úřady mají strach z toho, že se plameny zuřící v horách Sierra Nevada během několika hodin dostanou do takzvaného Obřího lesa, který je domovem největších světových stromů. Roste v něm okolo 2 000 sekvojí, mezi nimi i ta s názvem Generál Sherman, která měří 83 metrů a má kmen s největším objemem na světě. Upozornil na to server BBC.

Lesní požáry v této oblasti se v posledním týdnu začaly zhoršovat. Do boje s plameny tak vyrazilo 350 hasičů v doprovodu helikoptér a letadel shazujících vodu. Požárníci ve čtvrtek zabalili několik nejvzácnějších stromů, včetně Generála Shermana, do hliníkových fólií, které je mají chránit před ohněm. Pod ochranou je také místní muzeum a další budovy.

Hliníkové přikrývky dokážou krátkodobě vydržet velmi intenzivní horko. Federální zástupci tento materiál využívají k ochraně citlivých struktur po celém americkém západě už několik let. Podařilo se jim díky nim zachránit například některé domy u jezera Tahoe. Ty z nich, které byly do hliníkové fólie zabalené, požár přežily, zatímco ty, které ochranu neměly, byly zničeny.

Teď ohnivzdornými fóliemi hasiči přikrývají kalifornské sekvojové stromy, kterým hrozí nebezpečí. „Pro mnoho, mnoho lidí je to velmi významná oblast, proto na ochranu tohoto háje vynakládáme velké úsilí,“ uvedla pro Los Angeles Times Rebecca Paterson, mluvčí sdružených národních parků Sequoia a Kings Canyon.

Experti tvrdí, že sekvoje jsou vůči ohni velmi odolné a jsou uzpůsobeny tak, aby vydržely silné lesní požáry. I přesto ale minulý rok plameny v této oblasti zahubily stovky těchto stromů. Některé z nich dosahovaly rozměrů výškových budov a byly staré stovky let. Čím dál intenzivnější požáry poháněné suchem a změnou klimatu totiž způsobují to, že sekvoje ztrácí svou přirozenou schopnost a přestávají být vůči plamenům rezistentní.

Nyní mají hasiči největší strach o slavný strom Generála Shermana, který je největším známým jednokmenným stromem na Zemi. Jeho stáří se odhaduje na 2 300 až 2 700 let.

Současné požáry jsou těmi posledními z dlouhé řady letních požárů, které Kalifornii letos zasáhly. V zemi jich v tomto roce vypuklo více než 7 400. Spálily více než 2,2 milionu akrů půdy. Stály za nimi vysoké teploty a extrémní sucha.

Reklama

Související témata:

Doporučované