Hlavní obsah

Kalifornské požáry po sobě zanechaly zamořenou vodu i půdu

Vědci analyzují spáleniště po katastrofálních požárech. Plameny do půdy a vody uvolnily toxiny.Video: Jana Lipská, Šimon Trantina, Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Vědci i úklidové týmy se stále zabývají následky požárů v Kalifornii. Mezi sutinami zůstává i toxický odpad. Výzkumníci varují, že s přibývajícím množstvím požárů lidské zdraví ovlivňuje velké množství toxinů.

Článek

Rozsáhlé požáry, které loni několikrát zasáhly Spojené státy, za sebou nenechaly jen spálené domy a auta, ale také vodu a půdu plnou toxických látek. Požáry zachvátily garáže s kanystry s chemikáliemi, toxiny unikly i z hořících plastů či izolací. Rozsah kontaminace po posledním požáru v kalifornském Paradise nyní zkoumají vědci i americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA).

Pracovníci agentury EPA v bílých ochranných oblecích nedávno z trosek města Paradise odvezli plechovky od barvy, částečně roztavené obaly od pesticidů a zbytky propanových nádrží do kamionů. Vědci s pomocí úklidových firem se z města snaží odvést veškeré nebezpečné odpadky, které najdou, včetně roztavených trubek nebo azbestových materiálů. Vše následně analyzují v laboratoři.

„Pokud budou takové požáry častější, místo jednoho za deset let bude jeden každé léto, lidé budou chronicky vystaveni znečištění. To znamená, že všichni budeme vědět, že každé léto budeme vystaveni znečištěnému ovzduší z tohoto zdroje. A proto opravdu potřebujeme vědět, jak to bude ovlivňovat naše zdraví, abychom se na tento scénář začali připravovat,“ uvedl pro agenturu Reuters Keith Bein, vědec, který se zabývá dopadem požárů na životní prostředí.

Vědci se podle agentury Reuters zaměřili i na slepice žijící v oblastech, které zasáhly požáry. V některých vejcích objevili koncentrace olova, které překračují denní bezpečnou dávku pro děti, jak ji stanovili hygienici a lékaři. Vědci přiznávají, že kontaminace částečně může pocházet i odjinud, ze silnic či ze skládek, dopadu stále častějších požárů na lidské zdraví se ale obávají čím dál tím více.

Reklama

Související témata:

Doporučované