Hlavní obsah

Kalifornské požáry stále nejsou pod kontrolou, jsou velké jako New York. Dým zahalil oceán

Kalifornské požáry stále nejsou pod kontrolouVideo: AP

 

Reklama

Už týden bojují s rozsáhlým ohněm tisíce hasičů. Nejhorší požár Thomas se jim povede uhasit nejdříve na Vánoce.

Článek

Požáry v Kalifornii zlikvidovaly už 70 000 hektarů země. Bez proudu zůstává 90 000 domů a podniků a evakuováno bylo téměř 200 000 lidí, z nichž asi polovina se stále nemůže do svých domů vrátit. Současné požáry jsou mnohonásobně ničivější než ohně, které zasáhly severnější oblasti státu v říjnu.

Největší ohrožení ze všech šesti ohnisek představuje požár, jenž dostal jméno Thomas a který se šíří v okrese Ventura od pondělka. Hasiči ho zatím dokázali zvládnout jenom z 15 procent. Podle kalifornských úřadů stále ohrožuje na 15 000 domů. Plameny se dostaly až k pobřeží a kouř z nich se rozprostřel nad oceán do vzdálenosti 1500 kilometrů. Ohňové stěny se pomalu šíří na sever k okresu Santa Barbara, kde v pátek začala evakuace. Ta se dnes dotkla i obyvatel pobřežních měst Carpinteria a Montecito.

Do boje s požárem Thomas bylo nasazeno 4 000 hasičů, celkově jich s ohněm zápasí přes 8 000. Thomas se zařadil mezi dvacet největších požárů, jaké kdy Kalifornii postihly, a je vůbec největším od roku 1961. Hasičský sbor z okresu Ventura oznámil, že zásahy hasicích čet už přišly od pondělí na 17 milionů dolarů.

Vyhořelo i několik rančů a zahynuly desítky koní. Požár se přiblížil k rezervaci Los Padres, kde žijí ohrožení kondoři. Požár již v současné době zabírá větší rozlohu než New York.

Kalifornský guvernér Jerry Brown prohlásil, že požáry se stávají „novou normou“ a jsou přímým důsledkem klimatických změn. Podle něj je čas investovat do infrastruktury, energetiky a prostředků k zadržení ohně. „Požáry, záplavy a zemětřesení neustanou,“ sdělil místním médiím. Nevyloučil, že se v Kalifornii bude s ohněm bojovat ještě o Vánocích.

Vítr má znovu zesílit a dosáhnout rychlosti skoro 100 kilometrů v hodině. Úřady okresu San Diego upozornily, že nebezpečí dalšího šíření ohně bude vysoké. Kromě silného a nárazového větru panuje velmi nízká vzdušná vlhkost a denní teploty kolem 26 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Doporučované