Hlavní obsah

Kalifornský požár hasí vězni i voda z bazénů. Evakuovaní bydlí, kde se dá

Kvůli požárům v Kalifornii museli hasiči evakuovat přes 300 tisíc lidí.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Kvůli rozsáhlým požárům na severu i jihu Kalifornie jsou statisíce lidí evakuovány, 200 lidí se pohřešuje. Obětí je zatím 50. Mnozí z evakuovaných přišli kvůli ohňům o své domovy. Pomoc nabízí nejen neziskové organizace, ale i dobrovolníci. Zatím není jasné, kdy se budou moct lidé vrátit ke svým domovům a kdy se podaří ohně uhasit.

Článek

Požáry v Kalifornii si vyžádaly zatím 50 obětí. Sever státu hlásí po požáru Camp 48 obětí. Na jihu zemřeli kvůli ohni dva lidé. Tisíce domů shořely na prach. Dvě stovky lidí se stále pohřešují. Město Paradise z 90 procent zmizelo. Svou silou a ničivostí se staly nejhoršími požáry v celé historii západního pobřeží Spojených států.

Přes 300 tisíc lidí se muselo kvůli požárům evakuovat. Většina z nich nachází přístřeší u neziskových organizací, ale i u dobrovolníků. Sestry ze zničených nemocnic obcházejí provizorní ubytování, aby lehčeji poskytly pomoc zraněným.

Pomoc nabízí i hostitelé na Airbnb, kteří do konce listopadu poskytují obětem požáru ubytování zdarma. Telekomunikační služba AT&T nabízí svým zákazníkům na jihu Kalifornie zdarma neomezené volání, SMS a data.

V boji s ohněm pomáhají nejen kalifornští hasiči, ale i sbory z jiných států nebo vězni z nápravných zařízení, kteří prošli výcvikem požární bezpečnosti.

K záchraně svých domovů používali někteří i domácí hadice z bazénu.

Peněžní pomoc poskytlo i několik celebrit, které samy přišly o své domovy v oblasti Malibu. Miley Cyrusová a Liam Hemsworth darovali půl milionu dolarů (asi 11 milionů korun). Peníze darovala i Ellen DeGeneresová, americká bavička. Mnoho dalších slavných osobností se i osobně zapojilo do pomoci zraněným v přístřešcích.

„Bylo to jako utíkat z pekla,” říkají někteří přeživší. Poté, co se dostali do bezpečí, se zapojili do pomoci ostatním. „Nemusíme tak myslet na sebe a na naše věci, které jsme ztratili,” řekla CNN zdravotní sestra, které se podařilo utéct z hořícího auta.

Není zatím jasné, kdy se budou moci evakuovaní vrátit do svých domovů. Podle hasičů to může trvat ještě několik dní. Mnohým z nich však oheň zničil úplně všechno.

Reklama

Doporučované