Hlavní obsah

Slovenský vicepremiér a ministr vnitra Kaliňák odstoupil. Klíčové je vyšetřit vraždu, řekl

Kaliňák jako ministr vnitra končí. Oznámil to na mimořádné tiskové konferenci.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Slovenský ministr vnitra rezignoval kvůli vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Jeho post pro něj nebyl důležitý, řekl na tiskové konferenci – klíčové je vyšetření vraždy.

Článek

Premiér Robert Fico přišel o dosud nejsilnější figuru svého kabinetu. Jde o následek situace, která na Slovensku nastala po dvojnásobné vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

„Pro ministra vnitra existuje jen jedno řešení – vyřešit vraždu. To je to, co potřebujeme nejvíc,“ otevřel svou mimořádnou tiskovou konferenci Robert Kaliňák. Hned poté doplnil, že se situace vyostřila, a následně v přímém televizním přenosu oznámil svou rezignaci.

Při proslovu poděkoval lidem, kteří se zúčastnili pátečních demonstrací. Na ty podle odhadů přišlo zhruba 50 tisíc lidí a většina z nich žádala právě Kaliňákovu rezignaci.

Zároveň uvedl, že vytvořil ten nejširší vyšetřovací tým a doufá, že vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně se podaří vyšetřit.

Doufá rovněž, že jeho rezignace přispěje k větší stabilitě, jeho post pro něj nebyl důležitý - důležité je vyřešení vraždy mladého novináře a jeho partnerky.

Kaliňák je druhým ministrem kabinetu premiéra Roberta Fica, který po dvojnásobné vraždě oznámil rezignaci. Minulý týden ve funkci skončil ministr kultury a Kaliňákův stranický kolega Marek Maďarič.

Obzor Filipa Horkého: Vražda slovenského novináře.Video: Seznam Zprávy

Pořad Obzor Filipa Horkého sledujte každé druhé pondělí od 22:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované