Hlavní obsah

Kalousek: Když po volbách přijde Babiš, řeknu Ne. Žádná kolaborace nebude

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Úspěchem TOP 09 bude, pokud se podaří sestavit vládu bez ANO a komunistů, říká Miroslav Kalousek.

Článek

Podruhé ve své politické kariéře vede jako předseda svou stranu do voleb. Poprvé to byli lidovci v roce 2006, teď by měl jako nástupce Karla Schwarzenberga v čele TOP 09 navázat na senzačních 16,7 procenta z roku 2010 a slušných 12 procent z posledních voleb v říjnu 2013.

„Naším cílem je dvouciferný výsledek," říká šestapadesátiletý Miroslav Kalousek, který poprvé ve Sněmovně usedl v roce 1998. „Já říkám, že míříme na ‚dvanáct plus', a myslím, že toho lze dosáhnout."

TOP 09 jde do voleb s heslem „Neuhneme", se slibem, že nikdy nevstoupí do vlády s hnutím ANO, a s velkorysým programem, který na jedné straně slibuje snížení DPH či sociálního pojištění a na straně druhé 30 miliard ročně navíc pro regionální školství či splnění závazku NATO dvou procent na obranu.

Podle někdejšího přísného ministra financí Kalouska, kterého si veřejnost zvlášť v letech 2010-2013 spojovala s nepopulárními škrty či zvyšováním DPH, v tom ale rozpor není: „Řeknu to bonmotem: Volte Kalouska, aby vás nikdy nepotkaly Kalouskovy rozpočtové škrty," tvrdí předseda TOP 09. „Náš princip je jednoduchý: V dobách dobrých se tvoří rozpočtové rezervy, aby v dobách zlých nemusely přijít necitlivé škrty, které dopadají i na slabší skupiny obyvatelstva."

Kalousek stojí v čele TOP 09, kterou vymyslel a založil koncem minulého desetiletí, necelé dva roky. Otázka, jaký podzimní výsledek by ho přiměl rezignovat na post předsedy, má ale složitější odpověď. „Hranice úspěchu, či neúspěchu je deset procent, ale není to tak jednoduché," říká Kalousek. „Dovedu si hranici neúspěchu představit i při 13 procentech a takových výsledcích ostatních stran, že tu nebude demokratická vláda. A pak to budu pokládat za neúspěch, i když ta procenta budou velmi slibná. A naopak, úspěch pro Českou republiku i pro nás může být i při našem slabším výsledku, když se podaří sestavit vláda demokratická. Mluvím o vládě, kde nebude hnutí ANO a komunisté."

Podívejte se nahoře na celý rozhovor s Miroslavem Kalouskem o tom, kde vzít 30 miliard na školství, o tom, jak postavit 70 kilometrů dálnic za rok nebo o tom, kdy by se TOP 09 vzdala části svého programu.

Reklama

Doporučované