Hlavní obsah

Kalousek se kvůli Babišovu útoku, že rozkrádal ministerstvo, obrátí na Nejvyšší soud

Co zaznělo ve Sněmovně mezi Miroslavem Kalouskem a Andrejem Babišem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Krajský soud v Praze před pár dny potvrdil, že by Babišovy výroky měli řešit poslanci ve Sněmovně. S tím ale Miroslav Kalousek nesouhlasí.

Článek

Výroky premiéra Andreje Babiše na adresu šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska se bude zabývat Nejvyšší soud. Na něj se rozhodl Kalousek obrátit poté, co před několika dny dostal písemné rozhodnutí Krajského soudu v Praze.

Soudkyně Hana Lojkásková ve svém verdiktu potvrdila předchozí postoj okresního soudu, že spor Kalouska a Babiše by neměly řešit soudy, ale mandátový imunitní výbor Sněmovny.

„Dohodli jsme se (s obhájcem), že podáme dovolání k Nejvyššímu soudu, protože mi je upíráno právo na spravedlivý proces,“ reagoval nyní pro Seznam na vývoj případu Kalousek.

Dovolání musí podat do dvou měsíců od doby, kdy rozsudek dostal.

Na imunitní sněmovní výbor se Kalousek obrátit nechce.

„Víme, že na mandátovém a imunitním výboru nemůže být spravedlivý soudní proces. To je přeci něco jiného. Na mandátovém a imunitním výboru to kolegové projednávat nebudou,“ uvedl.

Poslanci z Babišova ANO mají v imunitním výboru osm z devatenácti členů.

Babiš loni v červenci na plénu Sněmovny mimo jiné nazval Kalouska „ožralou“ a „zlodějem“.

Kalousek ale po premiérovi podle své žaloby chce, aby se mu omluvil kvůli tomu, že o něm také během tohoto projevu řekl, že „rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“.

Premiér říká, že je chráněn na plénu Sněmovny imunitou. A omluvit se nechce.

„Poslanci by při debatě na půdě Poslanecké sněmovny neměli být svázáni obavou nejen z trestně právního postihu, ale ani z případného popotahování po soudech, zejména ze strany svých politických protivníků,“ uvedl Babiš ve svém odvolání.

Reklama

Doporučované