Hlavní obsah

Kalousek snižuje své daně, Brusel pošle zelené peníze a odsouzení účetního z Osvětimi

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Co také přineslo pondělí 28. listopadu. Souhrn zpráv ze dne.

Článek

Kalousek navrhne snížení DPH na úroveň před krizí

Předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek navrhne snížit sazby daně z přidané hodnoty na deset a 20 procent, tedy na úroveň před ekonomickou krizí. Současně s tím chce zrušit sedmiprocentní solidární daňovou přirážku pro lidi s vysokými příjmy. Nyní platí tři sazby DPH, a to 21, 15 a deset procent. Někdejší vláda Petra Nečase, ve které vedl Kalousek finance, nejprve zvedla sníženou sazbu daně z deseti na 14 procent kvůli financování důchodové reformy. Nynější kabinet reformu zrušil. Na úroveň 15 a 21 procent vzrostly sazby kvůli krizi. Zvýšení mělo ovšem platit jen do konce roku 2015.

Foto: Jaroslav Brousil

Výpadek příjmů státního rozpočtu by podle Kalouska neznamenal žádný problém, nijak by ho nenahrazoval.

Provozovatelé zdrojů zelené energie dotace dostanou

Evropská komise schválila režim podpory energie z obnovitelných zdrojů v Česku. Podle dřívějšího vyjádření Ministerstva průmyslu a obchodu budou mít provozovatelé těchto zdrojů příští rok nárok zhruba na 37 miliard korun. Takzvanou notifikaci získaly zdroje spuštěné v letech 2006 až 2012. Podporu v Česku vyplácí od roku 2013 operátor trhu s elektřinou na základě cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených v loňském roce.

Foto: Jaroslav Brousil

Celkem bylo na podporu takzvané zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno více než 205 miliard korun.

Dozorce z Osvětimi odsouzen ke čtyřem letům. Do vězení nejspíš nenastoupí

Dozorce z nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi Oskar Gröning byl odsouzen ke čtyřem letům vězení. Rozhodl o tom Spolkový soudní dvůr v Karlsruhe. Gröning byl shledán vinným za napomáhání k vraždám 300 000 maďarských židů. Ovšem kvůli vysokému věku a špatnému zdraví možná nakonec do vězení nenastoupí. Gröningovi je 94 let. Podle prokuratury i podle svého prohlášení se Gröning neúčastnil přímo násilností, pracoval prý pouze na odklízení zavazadel deportovaných vězňů a v evidenci. Média ho proto označují za osvětimského účetního.

Reklama

Doporučované